Med Dow Jones-indeksen på nye toppnivåer får superpessimist og strateg Albert Edwards en aldri så liten følelse av déjà vu, ifølge hans nyeste strategirapport:

- Når Dow stiger til nye all time highs, føles det svært likt som rett før toppen i 2007, skriver han i rapporten.

De siste årene har den britiske strategen fått stjernestatus i finansdistriktet City i London. Mens andre spådde aksjekursene videre opp på en stadig voksende global velstandsbølge, advarte Edwards mot deflasjon, boligboble, råvarebobler, kredittboble og global økonomisk nedgang.

Han har lenge ment at det er tull å håpe at USA unngår resesjon, og at vi står overfor det han kaller en tredje istid i aksjemarkedet.

Ble igjen sterk i troen
Nå mener han at både uroen i obligasjonsmarkedet, der man blant annet har sett at mange investorer selger seg ut for å kjøpe aksjer, og sentralbanksjef Ben Bernankes kommentarer er svært likt bildet man så før det toppet seg i 2007.

- Jeg hadde hagepermisjon da Dow-indeksen nådde sitt forrige toppnivå i oktober 2007. Et ekko fra de dagene er at jeg begynte å føle meg ensom. Pessimisme (realisme) er veldig sjeldent på salgssiden, så jeg tok en kaffe med Bob Janjuah, som er like pessimistisk som meg. Jeg ble i mye bedre humør, og jeg ble igjen sterk i troen i mitt syn om at dette kommer til å gå veldig, veldig galt, skriver Edwards.

Før pyramiden av gelé smelter
Edwards, som ofte liker å harselere med Ben Bernanke, fortsetter raljeringen i månedsrapporten sin:

- Det beste med at Ben Bernanke må møte foran kongressen er at det gir oss mange flere latterlige selvgode sitater å lagre til etter at denne pyramiden av gelé smelter, skriver Edwards.

Han mener det er litt som da Bernanke i 2005 avviste effekten på økonomien dersom en boligboble sprekker gjennom følgende uttalelse:

«Vel, jeg kjøper ikke premisset ditt. Det er veldig lite sannsynlig at det skjer. Vi har aldri hatt et fall i boligprisene»

Holde oss til istid-spådommen
Edwards tror altså at det nå kommer til å smelle igjen, som det gjorde i 2007.

- Jeg ser den samme, negative oppfatningen i obligasjonsmarkedet, og vi holder oss til istids-spådommen vår

Les også: Dow Jones på all time high

- Den største muligheten på en livstid

- Markedet vil skvise håpet ut av de gispende og brukne kroppene deres (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.