Etter to ukers vitneførsel i lagmannsretten, var det NHH-professorene Thore Johnsen og Petter Bjerksunds tur i DnB Nors ankesak mot Ivar Petter Røeggen igår.

Begge har uttalt seg svært kritisk om strukturerte produkter i mange år. Gårsdagens vitneprov levnet ingen tvil om at de ikke har endret mening, skriver Dagens Næringsliv.

Professor Bjerksund beskrev «kunstgrepene» DnB Nor gjorde da den lagde produktene DnB Nor Global og Sektor, som bidro til å minske muligheten til avkastning for kunden og økte bankens mulighet for å tjene penger.

– DnB Nor solgte en markedsillusjon om at det faktisk er mulig å kjøpe produkter som gir deg aksjemarkedsavkastning hvis det går bra eller pengene tilbake hvis det går dårlig. Det er en del småsparere som trodde på det, men et slikt produkt er det ikke mulig å tilby uten at banken taper på det, sa Bjerksund.

I flere av rettssakene om slike produkter, har bankene brukt tid på å dokumentere at produktenes prospekter inneholder nok informasjon til at kunden kan trekke konklusjonen om produktet var godt eller dårlig.

Bjerksund mente det spilte liten rolle om all informasjonen var der, så lenge det kun var folk med finansutdannelse som hadde mulighet til å forstå hva som faktisk sto der.

Svartmaler
DnB Nors advokat Anders Ryssdal kritiserte NHH-professorene, særlig Thore Johnsen, for være altaltfor negativ i sine utregninger, og på den måten fått frem et resultat som svartmaler produktet unødig mye.

Johnsen avfeide Ryssdal blankt på alle innvendinger.

– Vi kan godt droppe diskusjonen om hva slags parametere som er puttet inn i mine utregninger. Det er ikke så viktig. Det viktige her er kostnadene i produktet, og de var så sinnssvakt høye at produktet ble fryktelig dårlig, sa Johnsen.

I lørdagens leder i Dagens Næringsliv, heter det at Dnb Nor beveget seg på grensen til regelrett lureri: Leder DN: Ekstraordinære privilegier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.