Myndighetene i EU og Irland har blitt enige om at et team fra EU og det internasjonale pengefondet IMF skal besøke Irland for en "kort og fokusert diskusjon" om landets gjeldskrise.

Dette er et klart tegn på at en redningspakke for irske banker er på vei, skriver Financial Times onsdag.

Den irske finansministeren sa til pressen på finansministermøtet i Brussel igår at det ikke var uunngåelig at landet kom til å trenge hjelp, men sa at samtalene skal starte senere denne uken.

- Vi skal ikke sette tidsfrister, men dette haster. Vi må se hvordan vi kan få sikkerhet og stabilitet inn i systemet, sa han.

To sider av samme sak
Den siste tiden har vært preget av spekulasjoner om Irland vil akseptere en hjelpepakke fra EU. Den europeiske sentralbanken ECB har presset spesielt hardt på for at Irland skal motta pakken.

- Den irske regjering sier den fortsatt ikke ønsker noen redningspakke for staten, men er mottagelig for hjelp til å holde banksektoren flytende. Dette er jo to sider av samme sak, men en presisering den irske regjering gjør av politiske årsaker, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i sin morgenrapport.

- Dramaet er ikke over, legger han til.

En intensivering
Det er også tegn til at Storbritannia, som ikke er medlem av eurosonen, vurderer å gi et eget direkte lån for å hjelpe.

Kriseteamet består av personer fra de samme tre institusjonene som ble sendt til Helles tidligere år før landet fikk på plass en hjelpepakke.

- Dette kan bli sett på som en intensivering av forberedelsene av et mulig opplegg, dersom man finner at det nødvendig, sier EUs øverste økonimiske myndighet, Olli Rehn.

Irske statsobligasjoner, og statsgjeld i eurosone-periferien har måttet tåle harde slag de seneste ukene, og det har vært nær umulig for landene å låne penger til normale nivåer. Det har bidratt til å presse eurosonen på randen av en ny gjeldskrise.

Les også:

I DAG: Leder DN: Banksynder og - Irland må bestemme seg raskt

TIRSDAG: Irland nærmere kriseløsning og Hardt press på Irland under krisemøte

MANDAG: - Problemene står i kø

FORRIGE UKE: - Irland klarer seg ikke uten EU-hjelp og Frykt i Irland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.