De to tiltalte i aksjerobotsaken risikerer fengsel etter å ha gjennomført en rekke handler rettet mot en aksjerobot eid av det utenlandske meglerhuset Timber Hill.

Ifølge Jan Erik Meidell kunne de to utnytte åpninger i Timber Hills strategi som meglerhuset var fullt klar over.

Meidell var ansatt nummer tre i meglerhuset Timber Hill da han begynte der i 1994, og han mener å kjenne Timber Hills algoritmer og strategi

Meidell forklarer at Timber Hills algoritmer blant annet bygger på en strategi basert på korrelasjon.

- Timber Hill prøver ikke primært å lage profitt i én aksje alene, sier Meidell, og utdyper:

Ut i fra en antakelse om at utvalgte aksjer er korrelerte med hverandre, skaper Timber Hill for eksempel en algoritme som gjør at Timber Hill legger ut sine priser slik at de er på selgersiden i aksje 1 (siden den er "høy"), og på kjøpersiden i aksje 2 (som er "lav").

- Da vil du med en viss sannsynlighet få en lønnsom spread, forklarer Meidell.

- Tanken er at for eksempel Wilhelm Wilhelmsen-aksjen vil øke i pris hvis en korrelert aksje i for eksempel Europa går opp.

Forutsetter handel i mange aksjer
I denne aktuelle saken har strategien trolig fungert som dette:

- Når de to tiltalte satte inn sine kjøpsstøt var forutsigelsen i algoritmen at andre priser (i aksjer som er korrelert med den de kjøper i) følger med, forklarer han.

Svakheten i denne strategien er at den krever at man har mange nok aksjer å handle i. I aksjene som ble "lette bytter" for de to daghandlerne var likviditeten lav.

- I markeder med lav likviditet kan enkeltpersoner manipulere pris. For å unngå denne svakheten har Timber Hill "piloter" som følger med, overvåker algoritmer og handel, sier Meidell.

Han var selv en slik pilot.

Dukker ikke opp på radaren
Meidell forteller at Timber Hill handler i en mengde aksjer i både Asia, Europa og USA. De har kontrollsystemer helt ned på land-nivå, men i enkeltaksjer er ikke overvåkningen kontinuerlig. Slik som i de tre aksjene denne saken gjelder.

- Når så hendelsene er spredt i tid samtidig som summene er lave, dukker det ikke opp på radaren til Timber Hill. Med andre ord, dette er for ubetydelig for Timber Hill, sier Meidell.

Han tror også at "hullene" roboten skapte skyldes at "en eller annen" hos Timber Hill ikke har gjort jobben sin med å sette opp markedsparametrene riktig.










Les også: - Klart dette er greit (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.