Rådet i Den europeiske sentralbanken ECB skal nå ha avsluttet søndagens telefonkrisemøte om den dramatiske utviklingen i verdens finansmarkeder.

Ifølge en kilde som nyhetsbyrået Reuters har snakket med skal sentralbanktoppene ha blitt enige om at ECB skal gripe bestemt inn i markedene for å forsøke å få bukt med den stadig eksalerende gjeldskrisen i Europa.

- Eurosystemet vil gripe veldig markert inn i markedene og reagere på krisen på en betydelig og sammenhengende måte, sier kilden til Reuters.

-Vurderer støttekjøp
Ifølge Wall Street Journal har store støttekjøp av italiensk og spansk statsgjeld vært blant tiltakene ECB-toppene har diskutert på kveldens telefonkonferanse.

Uttalelsen kan bety at ECB-toppene er blitt enige om å gjennomføre slike kjøp.

De to landenes lånekostnader har steget markert de siste ukene. Frykten for at de ikke klarer å betjene sine enorme gjeldsforpliktelser har ført til at mange investorer har solgt unna statsgjeld utstedt av Italia og Spania, som er eurosonens henholdsvis tredje og fjerde største økonomier. Dersom rentene fortsetter å stige kan konsekvensen bli at også disse landene vil få problemer med å hente finansiering i kapitalmarkedene.

Så langt har ECB bare gjort støttekjøp av gjeld utstedt av de tre nasjonene som allerede mottar krisehjelp fra EU og IMF, Hellas, Irland og Portugal.

Siden programmet startet i mai ifjor har sentralbanken brukt rundt 80 milliarder euro på oppkjøpene.

Italia og Spania utsteder tilsammen rundt 600 milliarder euro i statsgjeld hvert år.

Mellom 230 og 400 milliarder euro
Eventuelle støttekjøp av italiensk og spansk statsgjeld må derfor bli av en betydelig større karakter enn det sentralbanken så langt har begitt seg inn på.

- Det kan argumenteres fornuftig for at det må bli gjort støttekjøp for mellom 230 og 400 milliarder euro, sier økonom Paul Mortimer-Lee i BNP Paribas til Wall Street Journal.

Offisiell uttalelse
Sent søndag kveld kom ECB-sjef Jean-Claude Trichet med en offisiell uttalelse i forbindelse med krisemøtet. Den inneholdt ikke konkret informasjon om sentralbanken skal kjøpe opp italiensk og spansk statsgjeld eller ikke. I et av punktene viser han imidlertid til at sentralbankens oppkjøpsprogram skal "aktivt implementeres". Begrunnelsen er å sikre bedre gjennomslag for sentralbankens pengepolitikk og dermed sikre prisstabiliteten i eurosonen.

Les hele meldingen her.







Les også:

- En forandret virkelighet i verdens finansmarkeder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.