- IT-fremstår som en ekstremversjon av bruk og kast, ikke bare litt, men fundamentalt, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF Norge.

Klimatrusselen er høyaktuell og de fleste industrier prøver nå å ikle seg grønne klær. It-bransjen har faktisk gode forutsetninger for å lykkes mener Hansson.

- En del teknologiske effektiviseringsgevinster er veldig store, sier han.

Men medaljen har en bakside som han mener må rettes opp.



Hans påstand støttes av en fersk studie fra Nottingham University Business School. Konklusjonen er at 2,5 milliarder brukbare pc-er vil havne på søppeldynga innen 2013, delvis fordi late programvareutviklere skriver programmer som stadig krever mer datakraft, skriver Telegraph.co.uk.

- Dette kan bransjen klare
Hansson reagerer på at både pc-er og mobiltelefoner kjøpes og kastes i et rasende tempo, som man knapt ser i noen andre bransjer. Slik hadde det ikke trengt å være, mener han.

- Jeg skal gjerne høre dem si at det ikke går an å lage mobiler som ikke går i stykker på halvannet år, sier Hansson.

Mobiler og pc-er byttes imidlertid ikke ut fordi de går i stykker, men fordi teknologien utvikler seg raskt, så selv relativt nye enheter oppleves som gamle og trege.

Dette mener Hansson bransjen også kunne løst ved å lage produkter der deler av maskinvaren lar seg oppgradere på en fleksibel måte, slik også programvare lar seg oppgradere. Men han savner at bransjen prøver.

 

- Vanskelig når det blir smått
På stasjonære pc-er har man i prinsippet denne muligheten. Nesten alle delene kan byttes ut separat, selv om noen generasjonsskifter krever litt større utskiftelser. Men svært få har kompetanse til å bytte pc-deler selv i dag, og på bærbare pc-er er det færre komponenter som kan oppgraderes.

- Kravet fra markedet er mobilitet, som krever små maskiner og det gir ikke så mye plass til oppgraderinger, sier Thomas Råge i HP, som er verdens største pc-leverandør.

Han viser til at noen kraftige stasjonære maskiner nå kan oppgraderes enkelt og skruefritt – det er bare å trekke ut én del og sette inn en ny. Men dette er store maskiner, og prisen er 15.000 kroner og oppover, ikke små konsument-pc-er til 4-5.000 kroner.

- Hele samfunnet må være villig til å betale for at man gjør ting mest mulig miljøvennlig, konkluderer han.

Hansson mener dette både er mulig og vil åpne store forretningsmuligheter for de som får det til.

- Det er ikke noe problem å gjøre andre nøkkelkomponenter like utskiftbare, slik at 90 prosent av det fysiske rammeverket kunne vare i ti år istedenfor to, mener Hansson.

- De kan, hvis de vil
På mobiler kan i dag svært lite maskinvare oppgraderes etter kjøp. Men Hansson påpeker at man allerede kan stikke mer lagringsplass inn i en mobil via ørsmå brikker. Han mener it-bransjen har bevist at den er blant verdens mest innovative bransjer, og stoler på at den kan klare å gjøre resten av mobilen oppgraderbar.

- Det kan kanskje bli mulig, men jeg kjenner ikke til slike tiltak nå, sier Bjørn Egil Brekke, produktsjef for Nokia i Norge.

Han mener Nokia har veldig stort fokus på miljø og gjennvinning og scorer godt på blant annet Greenpeace og Dow Jones sine målinger.

- Vi er en industri som forandrer seg raskt og kundene får mye integrert i en bærbar enhet, sier han, og antyder at mobilens størrelse og form nok gjør dette vanskeligere enn på mer standardiserte pc-er.

Hansson mener imidlertid det er liten tvil om at bransjen kan hvis den vil.

- Det er til de grader opplagt, og derfor veldig avslørende for bransjens miljøsnakk at den later som miljøløsningen handler om innpakning og ikke en voldsom effektivisering av ressurskjeden knyttet til selve maskinvaren. Det er et spørsmål om tid før både priser og forurensningskrav og forbrukerkrav vil sette en stopper for det helt ville bruk- og kast- regimet knyttet til mobiltelefoner og pc-er, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.