- Holdningene til eldre arbeidstakere i samfunnet er kanskje i ferd med å endre seg, men det er langt igjen, sier informasjonssjef Dag Bredal i Seniorsaken.

Eldre trenger ikke å være redde for at de skal miste jobben. 88 prosent av lederne mener det er sannsynlig at de vil beholde erfarne arbeidstakere ved nedbemanning, viser funn fra Norsk Seniorpolitisk Barometer, som ble offentliggjort denne uken.

Les:
Vil beholde seniorer ved nedbemanning
Gull verdt - eller null verdt?

Bredal tar disse funnene med en god klype salt:

- I slike spørreundersøkelser er det lett å svare det man anser som politisk korrekt. Jeg har inntrykk av at realiteten er en helt annen. Seniorsaken har fått en lang rekke henvendelser fra seniorer som har følt seg presset ut av jobben. De aller fleste er kvinner mellom 50 og 64 år, sier han.

Må ofte gå først
- Mange ledere "skreddersyr" frivillige sluttpakker for å kvitte seg med de eldste i staben. Vi opplever at en del seniorer må gå først ved nedbemanninger, de blir luket ut på forhånd og ansiennitetsprinsippet avvikes nærmest som en obligatorisk øvelse, sier Dag Bredal.

Les også:
Disse får sparken først

Verst er det i kreative bransjer, tror han. Mange som tar kontakt med Seniorsaken er eldre journalister, reklamefolk og tidligere ansatte innen salg og markedsføring.

- De fleste ønsker minst mulig fokus på seg selv, de er fortvilte og føler seg lite verdsatt. Selvtilliten får seg også en kraftig knekk. Det er jo ikke akkurat gøy å bli pælma ut etter å ha hatt en strålende karriere bare fordi man er blitt eldre. Dessuten er det nær sagt umulig å få ny jobb i dag hvis du er 55 år og ikke har det nødvendige nettverket, sier Dag Bredal.

- Alder bør ikke være et kriterium
- Solide sluttpakker kan være fristende å takke ja til, det sukrer avskjeden en smule. Dessuten får man et moralsk press på seg: Innerst inne vet seniorene at ledelsen vil beholde de unge og kreative. Eldre blir fortsatt sett ned på i mange arbeidsmiljøer, mange myter lever i beste velgående. Men også eldre kan være produktive og kreative! understreker Bredal.

Seniorsaken er imot obligatoriske aldersgrenser i arbeidslivet. Og de er også imot alder som et kriterium ved nedbemanning.

- Vi er for fleksible ordninger. Se på Olav Thon, se på Warren Buffett. Det finnes også mange andre eksempler på eldre som bemerker seg i arbeidslivet og står på hardt tross sin høye alder. Samfunnet er i kolossal endring, og da er det helt nødvendig med sunnere samfunnsplanlegging, sier Bredal.

Eldresjokket på vei
Han peker på at det i tiden fremover vil bli enormt mange eldre mennesker i Norge, og for å unngå at de eldre blir et problem og i stedet utnyttes som en ressurs, må man innta nye holdninger og ta noen grep.

- Eldre som er produktive og i jobb har lettere for å holde seg friske. Da blir de en mindre byrde for samfunnet. Det er sløsing av ressurser å skvise ut eldre arbeidstakere, sier Seniorsakens talsmann.

Hold hodet i form: Hjernegym på DN.no (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.