Ole Schrøder hadde overført to tredjedeler av aksjene i sitt livsverk Osco-gruppen til to av sine barn, men i slutten av januar 2007 ønsket plutselig en kreftsyk Schrøder å gjøre om på dette.

Advokat Wilfred Rohde Garder fikk oppdraget med å reversere transaksjonen. Få dager senere ble advokaten eier av aksjene og overtok styringen av en formue som er blitt anslått til 140 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Rohde Garder mener at den verdijusterte egenkapitalen er mye lavere og sier den ligger i overkant av 60 millioner kroner.

Sønnen og datteren føler seg ført bak lyset og mener Rohde Garder har brutt regler for god advokatskikk. Selv sier han at han bare gjorde det Ole Schrøder ba ham om.

Sendt til disiplinærnevnden
Nå vil Schrøder-familien ha Rohde Garders rolle vurdert av disiplinærnevnden for advokater.

Saken er sendt dit etter at Advokatforeningens disiplinærutvalg avviste klagen blant annet med den begrunnelsen at utvalget mente klagefristen på et halvt år var oversittet.

Wilfred Rohde Garder erkjenner at overtagelsen av eierskapet til selskapene i Osco-gruppen kan fremstå som spesiell, men sier det var Ole Schrøders uttrykkelige ønske at han skulle videreføre driften og eie aksjene. Han mener at sønnen Ole Christian Schrøder gjør et uberettiget forsøk på å få til en omkamp om farens disposisjoner.

- Dette er ufine forsøk på å diskreditere meg, sier han.

"Gjelder advokatstandens anseelse"
Ifølge Ole Christian Schrøder støttes anken til disiplinærnevnden av hele familien. Ole Christian Schrøder har engasjert advokat Morten Steenstrup i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange til å bistå seg i saken.

- Vi opplever dette som en meget grov sak. Hvis ikke en slik handlemåte skal kunne prøves i Advokatforeningens etiske organer, skjønner jeg ingenting. Dette er en sak som gjelder advokatstandens anseelse. Advokater skal ha omsorg for sine klienter. I en situasjon der en klient er rammet av en dødelig sykdom, er ekstra forsiktighet påkrevet, sier Steenstrup til DN.

Wilfred Rohde Garder sier at han var blitt gjort kjent med Ole Schrøders alvorlige sykdom, men at han ikke på noe tidspunkt tvilte på at han var fullt ut istand til å forstå rekkevidden av sine handlinger.

Syk, men handlekraftig
Advokat Wilfred Rohde Garder sier at han var blitt gjort kjent med Ole Schrøders alvorlige sykdom, men at han ikke på noe tidspunkt tvilte på at han var fullt ut istand til å forstå rekkevidden av sine handlinger.

- Schrøder var syk, og han gjorde de disposisjonene han mente var riktige for fremtiden. Det er jo naturlig at man beskikker sitt bo i en slik situasjon. Hans kone medundertegnet avtalen om overføringen av aksjene til meg. Det er meningsløst og useriøst at Ole Christian Schrøder i ettertid hevder at farens disposisjoner til fordel for ham og søsteren er gyldige, når det samtidig påstås at noenlunde parallelle disposisjoner til fordel for andre er ugyldige eller uriktige. Selv om Ole Schrøder var alvorlig syk, manglet han ikke rettslig handleevne, sier Rohde Garder til DN.

Skipsreder Ole Schrøder døde 23. juni 2007, 88 år gammel. Han sovnet inn i sitt hjem i Oslo etter å ha fått konstatert hjernekreft mot slutten av 2006. Den profilerte shippingmannen ledet Osco-gruppen i over 50 år. Han startet sin karriere på sentralbordet i farens skipsmeglerfirma A.O. Andersen & Co. i 1939. Under andre verdenskrig arbeidet han for Nortraship. (Kilde: DN)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.