Bare timer før fristen utløp klarte amerikanske politikere i natt å endelig bli enige om et midlertidig budsjett og en heving av gjeldstaket. Staten har nå penger til drift frem til 15. januar og kan ta opp nye lån frem til 7. februar neste år.

- Med låste posisjoner var det vanskelig å se noe annet utfall enn en midlertidig løsning på den akutte krisen, skriver Richard Falkenhäll i morgenrapporten fra SEB torsdag.

Begge sider må gi etter
President Barack Obama har hele tiden vært tydelig på at han ikke vil forhandle om budsjettspørsmål under trusler fra Republikanerne om at gjeldstaket ikke blir hevet. Nå er den truselen midlertidig avverget.

- Samtidig ser mange republikanske representanter på avgjørelsen som et nederlag. Skal det adstedkomme en mer varig løsning som forhindrer lignende konflikter de nærmeste årene kreves det derfor at begge sider gir etter i de kommende budsjettsamtalene, skriver Falkenhäll.

Polarisert
Han er imidlertid ikke spesielt optimistisk med tanke på en langsiktig løsning på de amerikanske budsjettutfordringene og minner om at vi var gjennom samme runde sommeren 2011 - uten at politikerne klarte å komme til enighet.

- Den siste konflikten har med all tydelighet vist polariseringen i amerikansk politikk, skriver SEB-økonomen.

Kompromiss
Nå må politikerne bli enige om et endelig budsjett innen 13. desember. Falkenhäll tror forhandlingene også denne gangen må inneholde diskusjoner om hvordan budsjettunderskuddet skal krympes også på lengre sikt.

- Skal man lykkes med det må antagelig mesteparten komme gjennom nye innsp#229er, snarere enn skatteøkninger, samtidig som rpesidentens helsereform tillates å passere uten større inngrep, skriver Falkenhäll.

LES OGSÅ:

Avtale vedtatt i begge kongresskamre – krisen over

Slik er avtalen som skal få USA ut av uføret


Derfor blir gjeldstaket hevet

- Vi er dypt bekymret (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.