Oljeprisen har rast 27 prosent siden begynnelsen av april, og torsdag ble Nordsjø-olje handlet nede på 91 dollar. Det er den laveste oljeprisen siden desember 2010.

- Fallet skyldes ettervirkninger av store lagertall som kom igår, Feds pengepolitiske lettelser samt skuffelse over at de ikke gir mer. På toppen av dette kommer svake kinesiske tall, som kom imorges. Det er en riktig dårlig cocktail for oljeprisen, sier sjefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen i Danske Markets til Ritzau Finans.

Totallagrene for petroleumsprodukter i USA økte med hele 11,1 millioner fat, mens etterspørselen falt med 0,8 millioner fat per dag, skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i en rapport om onsdagens lagertall. Amerikanske råoljelagre er nå på sitt høyeste nivå siden 1990, påpeker han.

Den innenlandske produksjonen er nå 0,8 millioner fat per dag høyere enn de har vært de siste årene. Oljeimporten må reduseres like mye som den innenlandske produksjonen har økt for å se trekk i oljelagrene som er normalt for sesongen.

- Det er med andre ord behov for å redusere importen med rundt 1 million fat fper dag fra de siste ukenes nivåer. Disse fatene vil da bli tilgjengelige for andre deler av verden (Europa og Kina). Det er ikke et rosenrødt bilde for oljeprisene. Oljeprisen trenger noen store orkaner i år, skriver en Kjus ironisk.

I skrivende stund handles Nordsjø-olje til 91,81, en nedgang på 0,92 dollar siden gårsdagens sluttnotering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.