De siste ukene har bekymringen for utviklingen i gresk økonomi på nytt fått oppmerksomhet i markedene. Renten på gresk statsgjeld er tilbake igjen på de skyhøye nivåene fra tiden før den gjeldstyngede nasjonen fikk på plass krisehjelp fra EU og IMF i mai i år.

- Jeg mener det er ganske stor risiko for at Hellas til slutt misligholder eller må restrukturere gjelden sin, sier Andrew Bosomworth i Pacific Investment Management (Pimco) til Bloomberg News.

Mye tyder på at det norske oljefondet fortsatt sitter på en stor beholdning av greske statsobligasjoner. Bosomworth mener dette kan være en risikabel strategi. Han er også bekymret for smitteeffekten som et eventuelt mislighold vil kunne gi i de andre perifere økonomiene i Europa.

- Du har smitterisikoen, og inntil vi vet nøyaktig hvordan smitterisikoen vil bli tatt hånd om, er det en ganske risikabel strategi å bli værende i de andre landene også, sier Bosomworth.

Kraftig nedtur
Onsdag viste endelige tall fra det greske statistikkbyrået at nasjonens bruttonasjonalprodukt (bnp) falt med 1,8 prosent i andre kvartal, og ikke 1,5 prosent som de foreløpige tallene viste. På forhånd var det ikke ventet revideringer av tallene. Sammenlignet med samme kvartal ifjor var nedgangen på 3,7 prosent, fra først rapporterte 3,5 prosent.

Årets andre kvartal ble forøvrig det syvende kvartalet på rad med nedgang i den greske økonomien.



Renten på tiårige greske statsobligasjoner steg til 11,8 prosent onsdag. Påslaget som investorene krever for å investere i gresk fremfor tysk statsgjeld økte samtidig til 9,42 prosentpoeng, det høyeste nivået siden mai i år.

De skyhøye påslaget viser at det er få investorer som er villige til å investere i gresk statsgjeld.

Gjelden nedgradert
Ved nyttår var oljefondets beholdning av greske statsobligasjoner på 9,3 milliarder kroner. Lite tyder på at beholdningen er blitt mindre. I mai opplyste oljefondsjef Yngve Slyngstad til DN at beholdningen ikke hadde endret seg mye siden nyttår.

Og da den greske statsgjelden ble nedgradert til såkalt "søppel"-vurdering av to av tre store kredittvurderingsbyråene i vår, førte det til at gresk statsgjeld falt ut av fondets referanseportefølje. Det er imidlertid ingen automatikk i at den greske gjelden dermed blir dumpet.

- Selv om fondets investeringer i stor grad skal reflektere referanseporteføljens sammensetning vil ikke fondet nødvendigvis følge referanseporteføljen ved å selge gresk statsgjeld. Erf#229smessig vil mange investorer måtte selge verdipapirene samtidig ved en slik nedgradering, og det kan gi prisfall, skrev fondet i rapporten som ble lagt fram i forbindelse med at fondets resultat for andre kvartal ble lagt frem i midten av august.

Mot markedet
På kort sikt fører renteoppgangen til at obligasjonene faller i verdi. På lengre sikt betyr imidlertid de høye rentene at oljefondet får en solid avkastning på å låne ut penger til den greske staten. Det forutsetter imidlertid at landet betjener gjelden.

- Poenget er om du forventer at disse folkene misligholder gjelden sin. Norges syn er at det ikke vil skje. Beholdningen av greske statsobligasjoner er spesielt interessant fordi konsensus i markedet er at de på ett tidspunkt vil restrukturere eller misligholde, sier rentestrateg Harvinder Sian i Royal Bank of Scotland til Bloomberg News.

I forbindelse med uroen rundt statsfinansene i Europa har investorene flokket seg om statspapirer som blir ansett som trygge, som de tyske. I andre kvartal fikk de statsobligasjoner i eurosonen en avkastning på 0,4 prosent, målt i lokal valuta, ettersom fallet i verdien av statsobligasjoner fra Hellas, Spania, Italia og Portugal ble motvirket av oppgang for fondets investeringer i tysk og fransk statsgjeld.

Avkastningsfri risiko
På lengre sikt kan flukten mot de trygge statsobligasjonene imidlertid bli et problem. Økende etterspørsel fører til at renten på obligasjonene går ned.

- Det som så ut som risikofri avkastning er blitt avkastningsfri risiko, sa Slyngstad til DN.no i forbindelse med resultatrapporteringen for andre kvartal.

I et slikt perspektiv kan den høye avkastningen på gresk statsgjeld være forlokkende. I et intervju med Bloomberg News i august i år forsvarte finansminister Sigbjørn Johnsen strategien.

- Man kan si at vi investerer for evigheten. Det er viktig når du ser på tidsperspektivet og investeringene at det skal være en andel av aktiv forvaltning, sa finansminister Johnsen i et intervju.

Les også: Oljefondet får elendig betalt

Og ifølge Hellas' finansminister George Papaconstantinou har oljefondet lite å frykte.

- Greske obligasjoner er ikke lenger noe å frykte, sa Papaconstantinou ifølge Bloomberg News torsdag.

Les mer: - Frykt ikke lenger greske obligasjoner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.