Energipolitisk talsmann i Høyre, Nikolai Astrup sier det er fullt forståelig at Helge Lund etter ti år som toppsjef i Statoil nå velger å gå av, men Astrup skulle gjerne sett at han fortsatte.

- Det er synd, for Helge Lund har gjort en god jobb for Statoil og for eieren, sier Astrup.

Statoil er Norges største selskap, med staten som dominerende eier.

Høyrepolitikeren mener det nå haster med å få på plass en ny konsernsjef i selskapet.

- Statoil står foran store utfordringer med kostnadsnivå, fallende oljepris og krevende prosjekter internasjonalt. Derfor er det viktig for Statoil å få på plass en ny konsernsjef så raskt som mulig, sier Astrup.

- Helge Lund har satt i gang et omstillingsprogram som innebærer at mange ansatte sannsynligvis kommer til å miste jobben. I den prosessen er det viktig med en konsernsjef som kjenner selskapet godt. Sånn sett er det en svakhet at Helge Lund går av nå, sier Astrup.

Vil ha norsk etterfølger

Senterpartiets energipolitiske talskvinne Marit Arnstad har jobbet med Helge Lund gjennom mange år. Hun satt i Statoils styre i 2006 til 2012. Hun synes ikke det er overraskende at han nå trekker seg

- Det er på en måte synd for selskapet, for Helge Lund har vært en veldig god leder. Men det er ikke unaturlig at det skjer et ledersikfe etter ti år, sier Arnstad.

Hun vil ikke kritisere valget av tidspunkt, slik ingeniørorganisasjonen Nito gjør

- Du finner aldri et optimalt og passende tidspunkt for et lederskifte. Du vil alltid finne en utfordring som burde vært løst. Jeg synes ikke det skal brukes imot ham. Når en leder har sittet i ti år må du regne med at det kan komme et lederskifte,sier Arnstad.

Samtidig mener hun det kan være bra for Statoil at det nå kommer nye koster.

- Jeg synes Helge Lund har vært god leder og det ville han sikkert vært fremover også, men nå åpner det seg nye muligheter, sier Arnstad.

Om Lunds etterfølger har Senterpartiets parlamentariske leder følgende å si.

- Jeg håper det blir en norsk leder. Det kommer sikkert noen på banen nå som sier at Statoil er et globalt selskap som helst bør ha en internasjonal leder. Men jeg mener det helt sikkert finnes gode lederemner i Norge. Det vil være en fordel for Statoil å ha en sjef som har med seg i ryggmargen hele selskapets utvikling og historikk. Det er det størst mulighet til å få hvis man rekrutterer en leder fra Norge. Om de hadde funnet en kvinne hadde det vært artig, sier Arnstad.

"Fremragende

Olje- og energiminister Tord Lien sier følgende i en kommentar til at Helge Lund går av.

- Gjennom 10 år som konsernsjef har Helge Lund ledet Statoil på en fremragende måte.  Selskapet har under hans ledelse styrket virksomheten både i Norge og Internasjonalt, og har levert en avkastning blant de beste i bransjen, sier Lien.

- Helge Lunds store oppmerksomhet på sikkerhet og selskapets verdigrunnlag har ytterligere bidradd til å styrke selskapet.   Jeg vil takke ham for innsatsen i Statoil, i norsk næringsliv og for hans samfunnsengasjement, sier Lien.

Sunt

Arbeiderpartiets Terje Aasland mener det kan være sunt for Statoil å bytte toppsjef nå.

- Helge Lund har sittet lenge som toppleder i Statoil. At han etter så mange år velger å bytte selskap, det tror jeg er på en måte litt sunt, sier Aasland.

- For et selskap er det sunt med skifter av og til. Helge Lund har gjort en fantastisk jobb, og selskapet er i en god situasjon selv om det nå står overfor kostnadsutfordringer. Men å få inn andre perspektiver i nye tider er på mange måter riktig, sier Aasland.

 

 

Alt om Helge Lunds avgang:

Lund blir toppsjef i britiske BG

Denne mannen blir Helge Lunds vikar

- En nesten umenneskelig prestasjon

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.