Kampen om oljen kan endre norsk utenrikspolitikk. Verdens energibehov kan gjøre det tøffere for oljenasjonen Norge, advares det i en ny bok.

– Vi er i en utsatt situasjon gjennom at vi er nabo med Russland, står utenfor EU og er i allianse med USA. Norge vil komme mer i søkelyset, og vi må forberede oss på de konfliktsituasjoner som kan oppstå globalt, sier Leiv Lunde, en av forfatterne av boka «Norske interesser» til NRK.

Boka springer ut av prosjektet «Refleks – norske interesser i en globalisert verden», som utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) satte i gang i Utenriksdepartementet.

"Ny og vanskelig rolle"
Skyhøye oljepriser og stadig tøffere kamp om energiressursene kan ifølge boka gi Norge en ny og vanskeligere rolle i verden. Som en av verdens største oljeeksportører står Norge midt i krigen om energien, og det kan føre til et langt større press på Norge fra flere kanter.

– Andre land og store aktører kan ha interesse av oljeutvinning i full fart, slik at vårt offensive miljøregime og vår forsiktighet rundt olje- og gassutvinning i nordområdene kan komme under press, sier Lunde, som påpeker at Norge og Russland har uavklarte grensespørsmål i nordområdene.

Han tror imidlertid ikke at dette vil føre til væpnet konflikt.

– Vi holder ikke det som særlig sannsynlig. Samtidig kan vi ikke utelukke en væpnet konflikt i nordområdene i framtiden, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.