- 18 måneder etter at resesjonen var over, er USAs boligmarkedet fortsatt i en bedrøvelig tilstand, og - om noe - i ferd med å bli verre, skriver sjefstrateg Albert Edwards i Societe Generale i sin ferskeste utgave av rapporten Global Strategy Weekly.

De siste årene har den britiske Edwards i fått stjernestatus i finansdistriktet City i London. Mens andre spådde aksjekursene videre opp på en stadig voksende global velstandsbølge, advarte Edwards mot deflasjon, boligboble, råvarebobler, kredittboble og global økonomisk nedgang.

- Har ikke nådd bunnen
- Jeg skriver vanligvis ikke om månedlige data, men jeg gjør et unntak denne uken for februartallene fra det amerikanske nyboligsalget, som viste et sjokkfall på 16,9 prosent, skriver erkepessimisten Edwards, som ler av økonomer som mener dette ikke betyr at en ny nedgang er på vei.

- Er de sprø? Mange boligindikatorer faller til nye "all time low"-nivåer - og vi er ikke inne i en ny nedgangperiode? Jeg vet at denne bransjen har en konstant slagside i retning optimisme, men dette fortjener jo en egen pris. Jeg skal tenke ut et navn på den, lover Edwards

- Jeg skulle gjerne sagt at amerikanske boligpriser har nådd bunnen, men det har de åpenbart ikke gjort. Endring i boliglånsbetingelser fører til at flere boliger blir tvangssolgt og det økte varelageret presser prisene stadig nedover. Til tross for sentralbanksjef Ben Bernankes iherdige innsats er det vanskelig å ha noe annet enn et negativt syn på den amerikanske forbrukeren så lenge dette fortsetter, skriver sjefstrategen.

- Hard landing i Kina
Edwards er spent på hva som kommer til å skje når den amerikanske sentralbankens andre runde med kvantitative lettelser er over i juni, også kalt QE2

- De som har trodd at det amerikanske obligasjonsmarkedet vil møte veggen når lettelsene (QE2) til den amerikanske sentralbanken avsluttes, føler seg nok enda tryggere på det nå som gjenoppbyggingsprogrammet i Japan suger opp all hjemlig sp#229 og etterlater et redusert overskudd som kan investeres utenlands, skriver han.

Edwards er negativ til obligasjoner på lang sikt, likevel tror han ikke at et stort tilbud fremover er en like avgjørende faktor for avkastning på obligasjoner, som mange tror.

- Åpenbart finnes det ekstremsituasjoner der ubalanse i tilbud og etterspørsel kan forårsake en betydelig endring i prisene, men det ser ut til at de fundamentale forholdene forklarer rentenivåene uten denne effekten, mener Edwards.

Britiske statsrenter steg ikke da sentralbankenes første runde med tiltak for å få igang finansmarkedene (QE) ble avsluttet i fjor. Derfor tror Edwards heller ikke at rentene på amerikanske statsobligasjoner vil stige, som følge av at QE2 avsluttes og pengestrømmen fra Japan reduseres.

- Når de kvantitative lettelsene (QE2) avvikles i juni, får vi se hvor mye tiltakene har bidratt til boomen i råvareprisene. I tillegg er sannsynligheten for en hard landing i Kina svært høy, sier Edwards, som forventer å se negativ inflasjon i Storbritannia, USA og i eurosonen om ikke så altfor lenge.

Les også:
- Verdensøkonomien er alvorlig syk

Økte rentekostnader for Portugal
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.