- Dette er isolert sett et av de største funnene vi har gjort noensinne utenom Johan Sverdrup. Også i norsk målestokk er det et av de største funnene som er gjort de siste årene, sier Det norske-sjef Erik Haugane om Geitungen-funnet.

Geitungen var på forhånd definert som et eget prospekt i utvinningstillatelse PL265 på Utsirahøyden, men blir trolig innlemmet i Johan Svedrup.

- Dataene tyder på at det er kommunikasjon mellom reservoarene og at dette er en del av Sverdrup, sier Haugane.

Letebrønnen 16/2-12 påviste en 35 meter oljekolonne i jura alder - det er det samme nivå som Svedrup-feltet ble gjort. Boringen ble gjort tre kilometer nord for Johan Sverdrup-feltet.

Volumene på Geitungen-funnet anslås å være mellom 140 og 270 millioner utvinnbare fat oljeekvivalenter. Det kan nå legges til Svedrup-anslaget på mellom 1,8 og 2,4 milliarder fat.

- Den nedre delen av anslaget er alle nå rimelig sikre på - at det er minst så mye i feltet. Summerer vi dette funnet, er Sverdrup på opptil 2,65 millioner fat, men det skal bores 8-10 brønner som forhåpentligvis avklarer ressursene såpass mye at vi kan snevre inn spennet i anslaget. Sikkert er det at dette funnet hever anslaget, sier Haugane til DN.no.

Mens selve oljefunnet ble gjort i jura alder, ble det også påvist olje i det underliggende grunnfjellet. Dette blir vurdert som en mulig framtidig oppside for utviklingen av hele området.

- Hovedfunnet ble gjort i jura - det samme som Johan Svedrup - men det er også olje i det underliggende grunnfjellet. Det har det også vært i andre brønner i omrdået, det er et oppsprukket grunnfjell. Denne oljen er ikke tatt med i ansalget, men en dag kan kanskje denne oljen også produseres. Man produserer jo olje fra skifer i UsA, så man kommer nok til å produsere olje også fra grunnfjellet om kanskje ti år. Det må utredes videre.

Statoil er operatør for PL265 med en eierandel på 40 prosent. Partnerne i lisensen er Petoro AS (30 prosent), Det norske oljeselskap ASA (20 prosent) og Lundin Norway AS (10 prosent).

Samtidig med nyheten om Geitungen-funnet, melder Sverdrup-eier Lundin Petroleum mandag morgen om at de har hatt en vellykket avgrensningsboring. Selskapet påtraff en oljekolonne på 25 meter i øvre og midtre jura-lag i brønnen 16/2-13S i utvinningslisens 501 i den nordøstlige delen av Johan Sverdrup-funnet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.