Comstock Partners, som er et New York-basert hedgefond, mener at det toårige bullmarkedet som verden har opplevd er slutt og at et nytt bearmarked har startet.

Negative drivere er ifølge hedgefondet slutten på kvantitative lettelser 2, som avsluttes i juni, bevegelser mot å stramme inn pengepolitikk, stigende råvarepriser, uro i Midtøsten, finansielle problemer i EU, Kinas tiltak for innstramninger og negative effekter av katastrofen i Japan. I tillegg fokuserer hedgefondet på teknisk analyse.

”S&P 500-indeksen toppet ut på 1.344 poeng 13. februar og har nylig feilet i å nå dette nivået. I stedet falt markedene og formet en ”dobbel topp” som vel kan være slutten på bullmarkedet. I tillegg har det utviklet seg ett par andre negative mønstre”, skriver hedgefondet i en oppdatering og legger til at volumene har falt når aksjene stiger og motsatt når markedene faller. I tillegg har det vært en tendens til at markedene åpner høyere enn ved børsslutt.

- Bemerkelsesverdig
Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd (jobless claims) steg med 27.000 personer i uken som endte 9. april til 412.000 personer.

”Selv om man får en uke med stigende jobless claims, er ikke dette nødvendigvis en ny trend, men det er bemerkelsesverdig at selv snittet på fire uker er høyere enn det var for seks uker siden”.

Comstock Parters skriver også at produsentprisene stiger, mens lønnsnivået står stille, noe som er en negativ indikator for forbruket fremover. De peker også på at av oppjusteringer av estimater har toppet ut og startet en negativ trend.

Tror ikke ojlen har nådd toppen
Brentoljeprisen faller marginalt fredag og er ned rundt fem dollar fra toppen på 126,9 dollar forrige fredag. Barclays Capital mener imidlertid det er altfor tidlig å konkludere med at oljeprisen har passert toppen for denne gang.

Meglerhuset viser til at etterspørselen har holdt seg sterk gjennom den seneste tids prisøkning, samtidig som Opec viser manglende evne til å erstatte produksjonsbortfallet fra Libya.

Opec-produksjonen er nå på sitt laveste siden mai 2004, da Saudi-Arabia økte sin produksjon med en million fat for å møte økende etterspørsel fra Kina. I motsetning til i 2004 hvor markedet kom ut av likevekt som følge av økt etterspørsel fra én aktør, er markedet nå ute av likevekt som følge av en rekke faktorer.

Meglerhuset viser også til amerikansk bensinetterspørsel og betegner de første indikatorene for april-tallene som sterke, på tross av at prisen nå er over fire dollar pr gallon i flere stater.

De amerikanske oljelagrene er i tillegg sesongmessig lave og har i snitt blitt redusert med 340.000 fat pr dag de siste seks månedene. De siste åtte ukene er bensinlagrene redusert med 31,4 millioner fat, som tilsvarer en reduksjon på over 500.000 fat pr dag.

<b>Bedre enn fryktet på Wall Street</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.