Helgens møte i Verdensbanken og det Internasjonale pengefondet, IMF, er avsluttet. Og det på noe dystert vis.

- Vi er bare ett sjokk unna krise, advarer presidenten i IMF, Robert Zoellick i sin avslutningstale, ifølge BBC.

Matvarepriser den største faren
Han peker på økende matpriser som den største truselen for fattige nasjoner som risikerer å "miste en hel generasjon".

Internasjonale mat- og bensinpriser har steget kraftig de siste månedene, og matprisene er over rekordnivåene fra 2008. Så langt har innvirkningen på lokale priser i Afrika vært moderat, men med stigende inflasjon, kan prispresset intensifieres de kommende månedene, heter det fra IMF.



FN mener flere millioner mennesker kan bli berørt av de stigende prisene, og prisstigningen skaper stor bekymring i en rekke land.



Ekspertene peker på politiske problemer og faren for sosial uro og opptøyer som følge av økte matvarepriser.



Den nåværende stigningen ser ikke ut til å være drevet fram av prisspekulasjon, og det er derfor mindre sannsynlig at den som i 2007 / 2008 vil ende i et markert prisfall.









- Vi er blitt enige om at land skal stå klar til å respondere på mulige sjokk. Med begrensede ressurser blir prioriteringer viktig. Vi er enige om at for matpriser spesielt, skal målrettede tiltak være prefererte måten å hjelpe sårbare grupper på, sier Zoellick.

Han nevner eksempler som midlertidig prissubsidier på varer, betingede pengeoverføringer og direkte tilførsel av mat til skoler.

IMF-presidenten åpner også for økt finansiell støtte fra IMF i land der et matvareprissjokk slår inn på økonomien.

Spisser hjelpen
Samtidig med IMF-møtet er G20-landene samlet. Fra begge fronter er det enighet om mer hjelp til kriserammede land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Zoellick mener denne støtten er viktig.

- Krisene i Midtøsten og Nord-Afrika understreker bare hvordan vi må sette konklusjonene fra den siste utviklingrapporten ut i live, sier Zoellick ifølge BBC.co.uk, og advarer mot å vente på en stabilisering.

Tapt ungdom
IMF-topp Dominique Strauss-Kahn er spesielt bekymret for den høye arbeidsledigheten.

- Det er ikke nok jobber og det er en risiko for at den store ungdomsledigheten blir til en "livstidsdom" - at vi kan få en tapt generasjon, sier Strauss-Kahn.

Les også: Høye matvarepriser bekymrer eksperter

- Bristepunktet for hva verden tåler



Mais 74%

Hvete 69%

Palmeolje 55%

Soyabønner 36%

Kjøtt 30%

Ris -2%

Kilde: BBC(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.