Søndag kveld ble tidligere EU-kommisjonær Mario Monti gitt i oppgave å danne en hasteregjering i Italia etter at Silvio Berlusconi før helgen trakk seg landets statminister.

Den nye regjeringen ventes å fylles opp av ulike eksperter fra utenfor politikken, og kan være på plass i løpet av uken dersom det godkjennes av det italienske parlamentet.

Sjefanalytiker Erica Blomgren i SEB Enskilda mener situasjonen trolig krever en slik teknokrat-regjering, og at det er "et steg i riktig retning". Noe av problemet som har vært i Europa er at politikerne som skal gjennomføre de tøffe besparelsene som trengs, også tenker på gjenvalg, ifølge henne.

- Det er fortsatt svært store utfordringer, og koalisjonsregjeringer generelt sett er ustabile fordi man ikke har noen felles partiorganisasjon som holder dem sammen. Dessuten blir dette en svært påskyndet prosess også, der man kanskje ikke har hatt tid å få på plass en felles agenda, sier hun til DN.no.

Lite underskudd
Strategen mener det viktigste for Italias del er å gjenreise tilliten til at landet kan finansiere seg til en rimelig rente, og utnevnelsen av Monti virker positivt i så henseende.

- Ser man på Italia til forskjell fra andre PIIGS-land så er jo budsjettunderskuddet relativt lite. Dessuten har man et overskudd i primærbalansen, som innebærer at skatteinntektene dekker utgiftene esklusiv renter. Det er en situasjon man ikke har i de andre landene, så Italia skiller seg, og det er mer et spørsmål om å få tilbake tilliten i markedet, sier hun.

Før mandagens auksjon av italienske statspapirer pekte Blomgren på at auksjonen ville bli den første indikasjonen på hvordan markedet stiller seg til den nye statsministeren. .

- Det vil bli en viktig test for å se hvordan appetitten på italienske obligasjoner er, sier Blomgren som peker på at rentennivåene Italia må betale er fortsatt høye.

Italia hentet fem milliarder euro statsobligasjoner med fem års løpetid til 6,29 prosent rente. Dette var noe lavere enn femårige italienske obligasjoner blir omsatt til i annenhåndsmarkedet og betydelig lavere enn renten femårslånene hadde i midten av forrige uke. Da var renten på over 7,5 prosent.

Les også:
Monti blir godt mottatt i markedene

Berlusconi vil tilbake i regjering


Aksjeguru vil ikke høre på pessimistene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.