Torsdag skulle de gjeldstyngede eurolandene Italia og Spania hente i alt 17 milliarder euro i statsobligasjonsauksjoner.

Resultatene overrasket positivt: Italia fulltegnet sin auksjon av ettårige papirer, og solgte for 8,5 milliarder euro til en rente på 2,735 prosent. Spania solgte på sin side nesten det dobbelte av det målsatte volumet i tre auksjoner. Treårige papirer ble overtegnet 1,8 ganger og solgte for 4,27 milliarder euro til en rente på 3,384 prosent.

Les også: Lettelse for Europas gjeldsslaver

Dette er vesentlig lavere renter enn i desember - nesten dobbelt så lave for Italia - og rentene på italienske og spanske papirer i annenhåndsmarkedet faller på torsdag, til de laveste nivåene på flere måneder.

- Lettere i fremtiden
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB forklarer auksjonssuksessen med tiltakene som ble annonsert av Den europeiske sentralbanken (ECB) ved forrige rentemøte tidlig i desember. Økt tilgang på likviditet tillater pressede banker å returnere til obligasjonsmarkedene.

- Det er kanskje for tidlig å konkludere med det, men det er i alle fall et tegn på at ECBs strategi fungerer, sier Aamdal til DN.no.

- ECB åpner for at det kan bli lettere å finansiere seg i fremtiden, legger han til.

Les også: Nye krisetiltak fra ECB

- Gir rom
Han mener resultatet av auksjonene er gode nyheter spesielt for Italias pressede teknokratregjering som ledes av Mario Monti.

- Det er et positivt bidrag, at de ikke møter stengte dører og at de får refinansiert seg selv om det er litt kortere løpetid. Det gir dem rom, og kanskje den tiden de trenger for å styrke budsjettet ytterligere og imøtekomme de forventningene som EU har stilt.

Seniorøkonomen påpeker at korte renter for Italia og Spania nå faktisk er på et nivå som disse landene kan håndtere.

- Det er en god del høyere enn det tyskerne må ut med, men italienske ettårsrenter på 2,7 prosent er håndterbart, for all del, sier han og konkluderer:

- Vi er litt mer tilbake på det normale på disse korte lånene.

- Må under seks prosent på sikt
Men korte lån er ikke nok til å sikre statsfinansene på lang sikt, understreker Aamdal. Lange italienske renter faller riktignok også på dagens nyhet – tiåringen er ned fra 6,75 til 6,41 prosent i løpet av formiddagen. Men dette er fortsatt svært høye nivåer, understreker økonomen.

- Det er fortsatt høye nivåer. Vi må nok under seks prosent før vi skal se at vi begynner å oppnå nivåer som Italia er i stand til å leve med på litt lengre sikt. Men de tåler 6,5 prosent en stund hvis de får kortere lån til en god del lavere rente, da vil de kunne håndtere den situasjonen ganske greit.

Les mer:

<b>Derfor gir bankene bort penger</b>

<b>- Vi kan risikere at krisen blir akutt ut over våren</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.