- På begynnelsen av nittitallet var det et teoretisk drømmescenario at fornybar energi skulle fylle det økte behovet for energi i verden. Det var så dyrt at det var helt umulig å investere i. Vi håpet at det kunne bli konkurransedyktig en gang mellom 2025 og 2030. Nå er vi i en situasjon der sol allerede konkurrerer med tradisjonelle kraftkilder, sier Ole Enger, styreleder i REC Solar.

Enger snakket i dag på Paretos kraft- og fornybarkonferanse i Oslo om den fullstendige omveltningen solmarkedet har vært gjennom de siste årene. Prisen for solcellesystemer i Tyskland er i dag en femtedel av det den var i 2008. Samtidig er det knapt solcelleprodusenter igjen i Europa og en rekke investorer har tapt alt de satset på bransjen tidlig på 2000-tallet.

- Situasjonen har endret seg dramatisk, sier Enger.

- Aldri sett lignende
- For å forstå dette markedet må man forstå Kina. Kina er nøkkelen her, sier han.

Og når Kina bestemmer seg for noe, skjer det raskt. Fra å være en ubetydelig produsent av solceller for få år siden, har de nå nesten 70 prosent av markedet. Og da markedet for utstyret var under kontroll, startet kineserne sin egen produksjon. Fra å ha en ubetydelig mengde kraft fra sol i 2010, var de i 2013 den største aktøren. Kina hadde i fjor 10 gigawattimer med strøm fra sol.

- Kina forsto at sol kunne være den neste industrielle revolusjon. Det var første gang Kina var i posisjon til å kunne ta en ledende rolle i en industriell revolusjon. Det har kostet, men verden har aldri sett noe lignende, sier Enger om den massive investeringen Kina plutselig startet.

Sol er blitt tryggere
Sol er i dag i ferd med å bli konkurransedyktig i de delene av verden der 60 prosent av verdens befolkning bor, viser en oversikt Enger har fra .

- Sol er i ferd med å konkurrere med tradisjonelle kraftkilder for mer enn halvparten av verdens befolkning, sier Enger.

Investorene er brent, men nå er spillereglene helt endret, mener også Pareto.

- Sol har blitt et tryggere sted å investere. Det har ikke vært det. Det har vært litt for spennende, og det er gått tapt utrolig mye kapital, sier Lars Ove Skorpen i Pareto.

Han mener den viktigste endringen for investorer er at mye av markedet nå blir uavhengig av subsidier. Det bedrer forutsigbarheten betraktelig når ikke politiske endringer får store konsekvenser for selskapene.

- Når man kan produsere strøm fra sol i ned til 60 øre per kilowattime, så begynner det å bli mange steder i verden der sol burde komme.

Vanskelig å investere i Kina
Investor Dr. Klaus Wolf i tyske KGAL Investment management investerer på vegne av institusjonelle kunder i Tyskland som forsikrings- og livselskaper. Han ser et stort hinder for videre investeringer i det globale solmarkedet.

- Kina har store deler av markedet. For europeiske investorer er det vanskelig å investere der, så vi må finne nye markeder der man har forutsigbar risiko og avkastning, sier han.

Les også: Ole Enger (65) har vært toppsjef halve livet

<b>Rec tror på markedet</b>

<b>- Europa har en mer svart enn grønn energipolitikk</b>

<b>EU åpner for subsidiering av kullkraft</b>