Oslo Børs stupte fredag.

- StatoilHydro faller etter det jeg synes virker som gode tall, i alle fall på bunnlinjen. Situasjonen minner meg litt om det som skjedde med Yara etter rapporten deres, sier en megler til TDN Finans.

Han sier at aksjen også blir tynget av svak utvikling i USA, og særlig innen energirelaterte aksjer.

-Tall blir fort historie, og er en oppsummering av hva som har skjedd. Investorene ser alltid fremover, sier han. Han tror at flere av de norske meglerhusene opplevde rapporten som positiv.

Skuffet meglerhus
Det tyske meglerhuset Dresdner Kleinwort skriver i en oppdatering fredag at kvartalsrapporten til StatoilHydro var skuffende. De viser til at selskapets justerte EBIT-resultat kom inn rundt fire prosent lavere enn de hadde ventet. Videre heter det at valutaeffektene på gjelden var minimal, og med meglerhusets forventninger om svakere oljepris venter de at selskapet vil slite.

StatoilHydro endte ned 6,7 prosent til 157,50 kroner, omsatt for 3,3 milliarder kroner. Aksjen var på det laveste notert til 155,50 kroner.

Les også: Smilende Lund får juling

Etter oppturen, kom altså nedturen på Oslo Børs.

Les også: - Nye bunner i høst

- Det er en del av del volatile mønsteret vi ser. Ett skritt frem, to tilbake, sier Hans Jacob Lugg, meglersjef i Handelsbanken Capital Markets.

- Oslo Børs dras ned av Statoil, sier Lugg.

Bred nedgang
Selv om store deler av de røde tallene på børsen i dag skyldtes Statoil, var det minus som ble fasiten for de fleste store selskapene på Oslo Børs i dag.

- Det er bred nedgang i dag. På en stille fredag dras markedet ned av USA og Statoil, sier Leinebø.

Og skal vi tro ekspertene er uroen på Oslo Børs langt fra over.

Les også: - Nye bunner i høst

Fall i metall
Norsk Hydro falt mer enn markedet, og var ned nær seks prosent. En ny nedgang i aluminiumsprisen påvirket Hydro-aksjen negativt fredag.

Metallprisene faller på London Metal Exchange (LME) fredag, etter at den kinesiske PMI-indeksen for industrien falt for første gang siden undersøkelsen ble igangsatt i 2005.

Korrigert for sesongvariasjoner falt indeksen med 1,6 poeng til 48,4 i juli, ifølge Bloomberg News. Lavere PMI kan bety utflating i landets produksjonsvekst, noe som vil merkes blant annet i form av lavere aluminiumsetterspørsel. I 2007 sto Kina for rundt en tredjedel av verdens aluminiumsforbruk.

Norsk Hydro falt 5,7 prosent til 61,30 kroner per aksje, omsatt for 262 millioner kroner.

Oslo Børs Hovedindeks falt 2,80 prosent til 412,16 poeng, og det var omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 6,7 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.