Boligprisene har steget drøyt syv prosent det siste året

- Å sette riktig prisantydning er svært vanskelig i et hett boligmarked. Lokkepriser er jo strengt forbudt, men det kan jo fremstå som det er lokkepriser når bolig etter bolig blir solgt over takst. Folk tror megleren setter en lavere pris, og byr villig mer enn hva megleren tror på, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus til DN.no.

Ifølge Nymark opplever flere meglere at det ikke dukker opp folk på visning. Det er da snakk om gode boligobjekter med riktig pris:

- Meglerne opplever det jo som overraskende når dette skjer mer enn én gang. De er jo vant med at boligen blir solgt etter første visning, sier Nymark.

Folk er lei
Han sier det nå er vakuum i markedet:

- Når man har deltatt i 10-15 budrunder, og drømmeboligen til stadighet blir solgt over takst. Da går folk lei, sier Nymark.

Han mener markedet har vært overopphetet, og synes det er et sunnhetstegn dersom det roer seg.

Færre tror på høyere boligpriser
En ny undersøkelse kan også tyde på at folk har fått et mer nøkternt syn på boligmarkedet.

For andelen som tror på høyere boligpriser de kommende 12 månedene har gått markant ned i oktober siden juni i år. Samtidig har andelen som forventer lavere boligpriser økt tydelig.

På landsbasis tror 57 prosent at boligprisene vil bli høyere, imens 10 prosent tror de synker. Disse forventningene er også lavere enn målt samme tid i 2011 og 2010.

Det viser den månedlige undersøkelsen Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

- Dette tror jeg skyldes at folk har lest om eksperter som tror på en utflatning, sier Nymark.

Selvoppfyllende profeti
Nymark tror folket får rett dersom de tror på en prisnedgang:

- Jeg tror på argumentene til ekspertene som spår prisnedgang. Og når folk tror på prisnedgang blir det en selvoppfyllende profeti. Folket har rett, og ekspertene har rett.

- Folk har jo en økonomisk smertegrense og derfor synes jeg en utjevning i prisutvikling er bra, sier Nymark.

Les også:
Supermiksen som gjør deg enda rikere

- Mer selektivt boligmarked enn tidligere i år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.