De store økonomiske skjevhetene mellom eurolandene vil sprenge hele valutaunionen, sier internasjonale analytikere. Bare ved å sette i gang seddelpressen, kan eurosamarbeidet reddes, skriver Dagens Næringsliv.

-Euroen er en søppelvaluta. Jeg har aldri likt euroen. Den europeiske valutaunionen er konstruert på sviktende grunnlag. Jeg er usikker på om euroområdet vil se ut som det gjør i dag om fem til ti år. Den eneste grunnen til å holde på euroen er at alternativene er dårligere, sa Chen Zhao, leder av det anerkjente kanadiske analyseinstituttet BCA Research på Skagenfondenes nyttårskonferanse igår.

Zhao mener arbeidskraftens manglende mobilitet, samt ulikhetene i de finansielle systemene mellom eurolandene er for stor til at en union kan overleve.

- Euroen vil alltid være for dyr for noen land og for billige for andre land, sier Zhao.

- Det fungerte for Sverige
Han fremholdt at Portugal, Irland, Hellas og Spania - eller «the Pigs» som Zhao kalte dem til allmenn humring fra salen - er land som lider under den sterke euroen.

- Hadde landene hatt egne valutaer, ville valutaen svekket seg under de økonomiske vanskelighetene. Sikkert så mye som mellom 60 og 80 prosent, men det ville uansett hjulpet dem raskere ut av krisen. Det fungerte for Sverige da det var i samme situasjon på 90-tallet, sier Zhao.

Dollaroverraskelse
Zhao har derimot tro på dollaren, og applauderer den amerikanske sentralbankens resolutte fremgangsmåte for å svekke dollarkursen det siste året. Han mener Europa og Japan nå vil bli presset til å svekke sine valutaer, og at det vil føre til at dollaren blir sterkere.

- Jeg tror utviklingen i dollarkursen vil by på en stor overraskelse i år. Det vil også komme veksttall fra USA som kommer til å bli helt unaturlig sterke i første halvår, sier Zhao.

- Aldri overlevd
Også foredragsholder Felix Zulauf, stifter og forvalter i sveitsiske Zulauf Asset Management, brukte mye tid på å tegne et mørkt bilde av eurounionens fremtid.

- Historien har vist at det aldri har vært en valutaunion som overlevd over en lengre periode, sa han.

Én måte euroen ifølge Zulauf kan komme ut av den nåværende krisen uten at unionen kollapset, er at eurolandene må deles opp i et A- og B-lag, og euroen likeså. Zulauf har imidlertid ingen tro på at dette vil gjennomføres.

Les også: - Kan bli veldig alvorlig for euroen

Hellas avslørt for systematisk talljuks

-Dollarkrise hvis ikke gjelden i USA reduseres

"Alle" tror på sterkere krone (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.