George Soros, som på 90-tallet ble kjent som «mannen som ødela det britiske banksystemet» spår nå krise for Europa om politikere og finansledere ikke tar tak, melder Financial Post.

I en tale til den årlige konferansen Global Economic Symposium i den tyske byen Kiel, forteller Soros om en potensiell mørk fremtid for EU.

EUs transformasjon
- Eurokrisen er over. Krisen har likevel transformert den europeiske unionen, slik at den nå er radikalt forskjellig fra det den egentlig skulle bli. EU skulle være en frivillig sammenslutning av autonome og likeverdige stater, som ofret deler av sin selvstendighet for fellesskapets gode. Det det nå har nå endt opp som, er et destruktivt samspill mellom kreditorlandene og landene som skylder penger, som i seg selv er påtvunget og langt fra likeverdig, sa Soros i sin tale.

Arbeidsledigheten i land som Hellas og Spania øker, og flere internasjonale toppøkonomer frykter nå Europa mer enn Kina.

Les mer om dette her:
<b>- Europa er verdens største halerisiko</b>
<b>Spanias gjeld stiger videre</b>
<b>Tyskland nekter Hellas gjeldskutt</b>

Slik kan EU tilintetgjøre seg selv
Forholdene mellom landene som låner, og landene som låner bort gjør at det ikke lenger blir likestilling innenfor EU, sier han videre.

- Dette forholdet, og reglene som følger med er politisk uakseptabelt og har potensiale til helt og holdent å tilintetgjøre EU. Det er kun kreditorlandene som står i en posisjon til å avverge dette, men de har hittil ikke vist et ønske om å gjennomføre dette.

Soros har tidligere advart mot EUs fremtid, da han uttalta at euroen kan ødelegge EU.

Tyskland må ta tak
Soros sa også i sin tale at Tyskland har det største ansvaret, og er det eneste landet som kan redde EU.

- Eurosonen er nå i en mild oppgang, ledet av Tyskland. Likevel henger de fattige, gjeldstyngede landene etter. Tyskland må sette i gang en prosess der EU-landene må innrømme og lære av sine feil. Det er aldri lett å innrømme feil, men i dette tilfellet er det ingen skam i å gjøre det. Hvis eurolandene ikke innrømmer og lærer av sine feil vil det være enda verre. Det har skapt et mareritt som ofrene av dagens politikk må leve i.

Talen i sin helhet finner du her.

Les mer og George Soros på DN.no:
K
K aster seg over pundet
Soros med storgevinst på svak yen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.