Renteguru Bill Gross, som leder verdens største obligasjonsfond Pimco (Pacific Investment Management Co.), mener uroen i eurosonen kun er en lokal kreftsvulst, og at det egentlig står mye verre til.

I et innlegg i Financial Times peker han på at «kreften» i kredittmarkedene kan være i ferd med å spre seg, og at det globale pengemarkedet har livstruende skader som følge av tiltakende risiko og uakseptabel lav avkastning, som har oppstått gjennom gjeldskrisen og politiske forsøk på håndtere den.

Han peker at raskt økende underskudd i forhold til verdiskapningen blant tidligere «hellige» land med absolutt topp-rating (AAA) har ført til at sentralbankene har overtatt private investorers rolle som kilde til finansering. Gjennom likviditetstiltak som kvantitative lettelser og langsiktige refinansieringsoperasjoner har tusenvis av milliarder av skattebetalernes penger blitt spyttet i markedene de siste årene, påpeker han.

- I prosessen har imidlertid yield og fremtidig avkastning stupt, og ikke gitt et varmt Stillehav av positive realrenter, men en kaldt, arktisk og isbelagt sjø av nominelle renter når sammenlignet med et inflasjonsmål på to prosent i tidligere tiår, skriver Gross.

Han mener at svekkelsen i kvalitet og lavere avkastning på tidligere høythengende gjeld derfor representerer et potensielt brudd i et nå 40-årig globalt pengemarked.

- Verken det ene eller det andre ble ansett som sannsynlig for mindre enn fem år siden. Nå, med en nedgradering av USAs kredittverdighet til AA+, som tilbyr 200 negative basispunkter for privilegiet å investere i statspapirer, kan villigheten til kreditorene - i motsetning til lånetakerne - til å støtte det eksisterende systemet være i ferd med å svinne hen, skriver Gross.

Alle pengemarkeder er en kamp mellom lånetakere og lånegivere, og det er normalt landene som låner ut penger som bestemmer reglene for overgangen til nye regimer, påpeker forvalteren, og viser til historien.

Nå, med dollar-reservene spredt ut over land som Kina, Japan, Brasil og andre overskuddsland, er det mer riktig å anta at det vil komme et punkt der to prosent negativ realrente ikke lenger forsvarer fordelene som hittil har vært oppnådd ved å kjøpe amerikanske statsobliasjoner, understreker Gross.

- Det er potensial for både offentlige og private markeder å utføre en endring i hvordan kreditt er finansiert og fordelt - vårt globale pengesystem, skriver forvalteren.

- Hvordan det vil se ut blir ren gjetning, men det er trolig at det blir mer basert på harde kontanter i motsetning til papirvaluta. Eller, om fortsatt basert på papirvaluta, mindre orientert mot en dollarbasert reservevaluta, skriver Gross.

Les også:
USA-kan miste topprating selv om avtale inngås
Tror USA beholder ratingen til 2013
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.