Det er en betydelig risiko for at det verste fortsatt ligger foran oss i et kriserammet Europa, mener Joseph Stiglitz.

EU forsøker å gi inntrykk av at ting er i ferd med å gå seg til i eurosonen, men tallene i realøkonomien forteller noe annet, ifølge Stiglitz.

- Spania er i depresjon. 50 prosent av de unge og 25 prosent av hele befolkningen står uten jobb, og de ser ikke noe lys i enden av tunnelen.

Han spør seg hvor lenge unge mennesker vil godta et system som koster samfunnet deres så dyrt, og viser til at Europa som helhet er i resesjon, fem år etter at krisen startet. Resesjon defineres som fall i bruttonasjonalprodukt (BNP) i to eller flere kvartaler på rad.

- I mange av landene er BNP lavere enn i 2007. Det er klart at de europeiske lederne har mislyktes totalt. Dette mener jeg er utilgivelig, sier Stiglitz til NTB.

Ond spiral

Professoren fra Columbia-universitetet mener dagens problemer skyldes oppbygningen av eurosonen - svært ulike land tvunget inn i et samarbeid uten et godt nok rammeverk.

- Det er faktisk et veldig ustabilt system. Når et land som Spania får problemer, flykter kapitalen landet på grunn av markedets lover. Når pengene forlater Spania, blir landet svakere, så det blir en ond, nedadgående spiral. Tyskland insisterer så på innstrammingstiltak, som gjør Spania enda svakere. Dermed får vi nedgang i både offentlig og privat sektor, sier han.

Stiglitz forklarer at teorien er at lønninger og priser vil falle nok til at landet igjen skal bli konkurransedyktig.

- Men faktum er at gjelden er pålydende i euro, og når lønningene går ned skylder du mer penger og er fattigere. Dette reflekterer det John Maynard Keynes sa om at dette kanskje vil fungere på lang sikt, men på lang sikt er vi alle døde! forklarer han.

Den amerikanske professoren er derfor ikke i tvil om at innstrammingstiltakene ikke har fungert. Han mener man må slakke grepet og se på hva man kan gjøre for å fremme vekst.

EU-kommisjonen ga denne uken både Frankrike og Spania lengre tid på å få ned sine budsjettunderskudd. Samtidig kom nye klare oppfordringer til Frankrike om å øke pensjonsalderen og kutte bedrifters arbeidskostnader.

- Feil diagnose

En europeisk bankunion med en god innskuddsgaranti, felles gjeldsforpliktelser i eurosonen og et større eurobudsjett må til for å løse krisen, mener Stiglitz.

- Det er vanskelig å opprettholde systemet slik det er i dag. Det må enten bli mer eller mindre Europa, sier han.

Eurolandene har i årevis diskutert såkalte euroobligasjoner. Det vil i praksis bety at sterke land som Tyskland, helt eller delvis, garanterer for gjelden til svake land som Italia. Tyskland har vært svært skeptisk til euroobligasjoner, som Stiglitz mener er en del av løsningen.

- Da kunne Hellas og Spania i stedet for å bruke alle pengene sine på å betale kreditorene, bruke pengene på å stimulere økonomien. Det er faktisk veldig enkelt.

Stiglitz minner om at eurosonens totale gjeld er mindre enn USAs og mener at rentene vil gå ned hvis gjelden blir et felles anliggende.

- Ironien er at Tyskland fortsetter å si at landet ikke ønsker å redde andre land. Men med lavere renter ville det ikke være behov for redningspakker, fordi landene ville vokse og være i stand til å møte sine gjeldsforpliktelser.

- Tysklands diagnose er grunnleggende feil, fordi landet fortsetter å si at det var overforbruk som forårsaket krisen. Men før krisen hadde Spania og Irland overskudd, ikke underskudd, på budsjettene og svært lav gjeld som andel av BNP. Så det var ikke overforbruk som skapte problemet. Det var den økonomiske nedgangen som skapte underskuddene, ikke underskuddene som skapte nedgangen. Det har Tyskland ganske enkelt ikke forstått.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.