Både bruktbolig- og nyboligmarkedet har vist svakhetstegn denne høsten.

Bruktboligprisene har falt to måneder på rad, og den negative trenden i salget av nye boliger ser også ut til å forsterkes.

Sist måned ble det solgt 31 prosent færre nye boliger enn i oktober 2012, viser ferske tall fra Boligprodusentenes forening.

- Vi ser at salget er fallende etter sommerferien, og salget faller mest i leilighetsmarkedet, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Negative svingninger har slått raskt ut i nyboligmarkedet tidligere. Nye boliger er dyrere enn brukte, dermed er det forbundet med høyere risiko enn å kjøpe nytt fremfor brukt. Derfor oppleves fallpotensialet på nye boliger større i et marked der prisene går nedover, forklarte sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse sist måned.

Les saken: Boligsalget faller bratt: - Nok et tegn på omslaget i boligmarkedet

Det samlede salget i perioden august, september og oktober var 20 prosent lavere i 2013 enn i 2012, ifølge Jæger.

- Får ikke en normal gjennomstrømming i boligmarkedet
Selv om det butter imot for salget, ble det likevel igangsatt 13 prosent flere boliger i oktober 2013, sammenliknet med oktober 2012.

- Igangsettingen og aktivitetsnivået holdes oppe, men fortsetter det lave salget blir det mindre igangsetting neste år, sier Jæger.

Så langt i år har salget av nye boliger falt 5,5 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, men igangsettingen er opp én prosent.

- Ettersom bankene er pålagt strengere egenkapitalskrav fører dette til at det blir vanskeligere å få lån. Dermed er det færre som kjøper, slik at vi ikke får en normal gjennomstrømning i boligmarkedet, sier Jæger.

<b>Her kan du sjekke boligprisene der du bor!</b>

Bygger færre blokkleiligheter
Idag legger Statistisk sentralbyrå frem sin byggearealstatistikk for tredje kvartal.

Den viser at det i årets tre første kvartal ble gitt igangsettingstillatelse til bygging av nesten 21.800 boliger. Dette er vel 2 prosent færre boliger enn i samme periode i 2012.

Det er særlig færre igangsettingstillatelser til bygging av blokkleiligheter som trekker ned. I årets tre første kvartal har antallet igangsatte boliger i blokker gått ned med nesten 9 prosent sammenlignet med de tre første kvartalene i 2012. For eneboliger og småhus har det derimot vært en økning på vel 4 prosent i samme periode.

Flest tillatelser i Akershus
Fordelt på fylker er det Akershus som ligger på topp, der det ble gitt igangsettingstillatelse til bygging av 3.244 boliger. Deretter kommer fylkene Rogaland og Oslo, med henholdsvis 2.814 og 2.605 boliger.

Les siste boligsaker på DN.no:
Har suksess med kreativt «meglertriks»

<b>Slik blinker du ut «medgjørlige» boligselgere i et fallende marked </b>

<b>- Boligprisfallet gir to rentekutt neste år</b>

<b>Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.