Nå er det rekordmange leiligheter som er til leie i Oslo, ifølge ferske tall utarbeidet av Opinion Perduco for Oslo Boligbygg KF.

- Folk ønsker heller å leie ut boligene sin enn å selge. Det er finanskrisetilstander i utleiemarkedet dette kvartalet, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Oslo Boligbygg KF er et kommunalt foretak som eier og forvalter boliger for Oslo kommune.Det er rekordhøye 1.650 leiligheter til leie i Oslo i november, og det høye tilbud trekker prisen ned. Undersøkelsen baserer seg på tall fra Finn.no.

Flytt ut nå
- Akkurat nå er tiden for å leie. Det er mange ledige boliger på markedet, sier Farmakis.

I januar pleier utleieprisene generelt å gå opp på grunn av semesterstart på studiestedene og oppstart i nye jobber.

- I januar er det typisk større aktivitet, og oppadgående press på prisene. Unngå den perioden, sier Farmakis. Han mener at den rolige tiden frem mot julen er en god periode for leie.

- Mange har andre ting å tenke på i juletiden. De som først skal leie ut mot slutten av året er ønsker som regel å få leid ut boligen kjapt. Finner du en utleier som ikke har tid til å vente til januar, kan du gjøre en god avtale, sier han.

Les også: - Jeg er veldig bekymret for boligmarkedet

<b><a href="http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2709542.ece">- Får ikke normal gjennomstrømming i boligmarkedet</a></b>

Svak tro på prisvekst
I 3. kvartal var leieprisene for leiligheter i Oslo på samme nivå som i 2. kvartal. Leieprisene ligger 2,3 % høyere enn i fjor på samme tid. Snittprisen i Oslo er 12.060 kr i måneden.

I Opinion Perducos egne forventningsundersøkelse viser utleiere av leiligheter i Oslo svakere tro på økte leiepriser fremover.

- Leieprisveksten er på vei ned. Momentene som trekker leieprisene opp er blitt svakere. Det er økt usikkerhet om videre utvikling i boligmarkedet. Vi holder likevel på at leieprisene vil vokse med 2-3 % kommende fire kvartal, skriver Opinion Perduco i undersøkelsen.

Her er momentene som kan trekke leieprisene opp, i følge Henrik Høidahl i Opinion Perduco:

  • I mai varslet SSB vekst i husholdningenes disponible realinntekt på vel 3 % fra 2012-13. Det er grunn til å vente noe svakere vekst i 2014.
  • Krav om 15 % egenkapitalandel ved kjøp av bolig kan presse flere over til leie.
  • Et flertall av utleierne forventer økte leiepriser, men andelen har falt markant siste kvartal.
  • Prisene på kjøp av leiligheter i Oslo har gått ned med 1,5 % i 3. kvartal, og er nå på nivå med oktober i fjor. Lavere priser gjør det relativt mer attraktivt å leie enn å eie.

Leie, eie, kjøpe eller selge?
- Har du muligheten til det, kan du ikke tape på å leie ut en bolig, mener sjeføkonom i Prognosesenteret, Kjell Senneset.

Han tror på en prisvekst i boligmarkedet på lang sikt, men tror man kan tjene på å leie i stedet for å eie i den nærmeste fremtid.

- Hvis du tenker med et perspektiv på de neste kvartalene vil det lønne seg å leie. Men har du et femårsperspektiv bør du kjøpe, sier Senneset.

Han tror den synkende prisveksten i leiemarkedet kan hjelpe yngre inn i boligmarkedet via leiemarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.