Denne sommeren har norske og amerikanske myndigheter i all hemmelighet jaktet ukjente nordmenn med millioner på hemmelige konti i amerikanske gigantbanker.

LES OGSÅ: Slangen i skatteparadiset

Krevende jobb
- Måten skattemyndighetene må jobbe på i dag gjør det svært krevende å hente inn informasjon om norske skattekroner som er skjult i utenlandske banker, sier daglig leder i den norske avdelingen av Tax Justice Network, Sigrid Klæboe Jacobsen.

Tax Justice Network er et internasjonalt nettverk som jobber for global skatterettferd.

LES OGSÅ: Ble tvunget hjem fra skatteparadis

I årets første seks måneder oppdaget skatteetaten om lag 47 millioner kroner i formue og 9 millioner kroner i inntekt, som har vært skjult i utenlandske banker og selskaper. Likevel er mørketallene store.

Økokrim anslår at hele 136 milliarder kroner unndras fra skatt hvert år i Norge. Tax Justice Network anslår at dette tallet overstiger 130.000 milliarder kroner på verdensbasis.

- USA er et skatteparadis
Det var den 19. juli at de amerikanske skattemyndighetene, Internal Revenue Service (IRS), begynte jakten på de norske skattesvindlerne. Det ble i all hemmelighet sendt begjæringer til amerikanske banker og norske myndigheter for å kartlegge de norske skattesvindlerne.

- Det som er interessant med denne saken er at USA nå viser vilje til å ta ansvar. USA er et skatteparadis, og mange amerikanske banker har gjort seg avhengige av bortgjemte skattekroner, og penger som kommer fra hemmeligholdstjenester, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: Du kan være i et skatteparadis uten å vite det

Det er en økende trend at norske penger overføres i skatteparadiser, forklarer hun. Trenden har bygd seg opp over flere år, og veksten har akselerert de siste syv-åtte årene. Mange amerikanske banker krever ikke noen form for bekreftelse på identiteten til personer som ønsker å opprette og gjøre innskudd i banken.

Unndro 177 millioner
- Flere stater i USA, som for eksempel Delaware, har gjort seg avhengige av inntekter fra hemmeligholdstjenester. Slik er det ofte i skatteparadiser, sier hun.

Statoil er et av mange store, internasjonale selskaper som bruker Delaware som kontor for sine datterselskaper. Les mer om det her:

<b>Oljegiganter gjemmer underselskaper i skatteparadis</b>

Flere andre saker har også blitt rullet opp under etterforskningen. Norge har meldt fra om flere store saker til IRS. En nordmann som har brukt kredittkort fra britiske banker anklages for å ha unndratt 177 millioner kroner i skattbar inntekt til norske skattemyndigheter.

- Denne saken viser at det er mange norske personer og selskaper som utnytter skatteparadis i USA for å skjule eierskap og skatteinntekter, sier Jacobsen.

Første i sitt slag
Norge har i den siste tiden økt sitt arbeid for å finne norske skattepenger bortgjemt i utenlandske konti, og samarbeidet med USA er det første i sitt slag.

- Avtalene vi har inngått fungerer bra, og vi ser at vi får mange flere opplysninger enn før gjennom både dobbeltbeskatningsavtalene og avtalene om informasjonsutveksling med skatteparadiser, sier direktør Øivind Strømme i Skattedirektoratet til DN.no.

Dette er første gang USA har inngått såkalte «John Doe»-søksmål mot utenlandske skattebedragere. Et slikt søksmål er en rettslig prosess mot en person med ukjent identitet.

Norske kroner i amerikanske banker
IRS tok ut slike søksmål mot ukjente nordmenn med store millionbeløp i store amerikanske banker som Citibank, Bank of America, M&T Bank og CapitalOne Bank i sommer.

I april i år undertegnet Norge FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) med USA, en avtale om automatisk informasjonsutveksling.

LES OGSÅ:
Til kamp mot skatteparadis
- En forsvinnende liten del av de svarte pengene oppdages
Investor tiltalt for skatteunndragelser på 142 millioner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.