Etter å ha kuttet renten syv rentemøter på rad, lot Norges Bank som ventet i dag styringsrenten bli stående på rekordlave 1,25 prosent.

Men skulle den positive utviklingen fortsette fremover, så vil de vurdere å sette opp renten tidligere enn de anslo i juni-rapporten.

- Her kommer de med et første signal om at renten kan bli satt opp før mai neste år, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1-gruppen.

- Effekt på boligmarkedet
Likevel mener hun at det kan ta to-tre år før vi har et mer normalt rentenivå i Norge.

- Med det mener jeg en boliglånsrente på over fem prosent. Og vi må opp på de nivåene før det begynner å få en vesentlig effekt på boligmarkedet, sier Holvik. 

I dag ligger beste boliglånsrente like under tre-tallet, og siden bunnivået i desember i fjor har de norske boligprisene steget 12,6 prosent .

- Høsten 2008 så vi at folk var usikre på fremtiden. Får vi en liknende type uro og usikkerhet igjen, kan det virke sterkt inn på boligmarkedet, men med de kraftige tiltakene vi har sett fra sentralbankene de siste månedene, er det lite som tyder på at vi får den type forstyrrelser den nærmeste tiden, sier Holvik, og peker på at i så fall kan sentralbanken velge å videreføre en del av krisetiltakene.

- Se an utviklingen
Sentralbanksjef Svein Gjedrem peker på at ledigheten har økt mindre enn ventet og ser tegn til bedring i bedriftene, samt at kredittmarkedene fungerer bedre enn fryktet.

Han antyder at ting ser litt bedre ut i norsk økonomi ut enn ved forrige rapport, samtidig påpeker han at det er stor usikkerhet, og at det positive bildet raskt kan endre seg i negativ retning.

- Vi tror vi vil kunne se en videre økning i ledigheten utover høsten. Tross tegn til bedring, er det såpass stor usikkerhet fremover at det er fornuftig å se an utviklingen før de eventuelt hever rentene, sier Holvik..

Øker første kvartal
- På sikt skal rentene uansett opp. Det må folk huske på, sier sjeføkonomen, som råder folk til å nedbetale litt ekstra på lånet, eller sette av penger til renteøkningene som kommer.

Hun venter fortsatt at styringsrenten skal opp første kvartal neste år.

Da tror Holvik sentralbanken vil gå forsiktig frem, og kun øke med 0,25 prosentpoeng, gitt at det ikke skjer store endringer i det økonomiske bildet.

Les også: - Kan bli lav rente i ti år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.