- Grunnen til at småleiligheter er så populære er at folk ikke kan krige om «50-kvadratmeterne». Før kunne folk krige om disse, men nå er det blitt så dyrt i Oslo at folk flest kun har råd til småleilighetene om de vil bo sentralt, sier eiendomsmegler Magnus Nordli i Privatmegleren Nordli & Brustad til DN.no.

2013 har vært et tregt år for boligmarkedet, mange analytikere venter en svak utvikling fremover, og meglere melder at det nå kun er de aller mest ettertraktede leilighetene som selges over takst.

Likevel har de minste leilighetene hatt en relativt sterk prisutvikling det siste året (se graf).

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for småleiligheter (rød) og store leiligheter (blå) Indeks: 1. kvartal 2005 = 100 Kilde: EFF, Eiendomsverdi
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for småleiligheter (rød) og store leiligheter (blå) Indeks: 1. kvartal 2005 = 100 Kilde: EFF, Eiendomsverdi

- Disse tallene forteller oss at prisene på store boliger nå er på vei nedover, og at små leiligheter har bedre prisutvikling enn store leiligheter, sier Anders Lund i Eiendomsverdi.

Siden 4. kvartal 2008 har små leiligheter steget 61,3 prosent og store leiligheter har steget 52 prosent, viser en statistikk analysefirmaet Eiendomsverdi og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) har utarbeidet for DN.no.- Småleilighetene blir for dyre
De store leilighetene som ble bygget i store mengder før finanskrisen bidro til å presse opp boligprisene, sier administrerende direktør i EFF, Christian Vammervold Dreyer.

Han tror etterspørselen etter småleiligheter vil fortsette å være høy i lang tid fremover.

- Jeg tror det alltid kommer til å være et stort press på små leiligheter. Det nivået vi ligger på i dag er likevel for dyrt, og det blir vanskelig for unge å komme inn i boligmarkedet, sier han.

Satser på myk Erna
EFF satser på at Erna Solbergs blåblå regjering skal myke opp reguleringen ytterligere og i større grad overlate boligmarkedet til markedskreftene.

- Det har vært for mye regulering i boligmarkedet, mener Dreyer.

Han synes det settes for store krav til nybygde leiligheter, som gjør at prisene blir presset oppover.

- På kort sikt ser vi tendenser til at småleilighetene blir rammet av tekniske forskrifter, som gjør det kostbart å bygge nye småleiligheter. Det har kommet en rekke krav til byggemåter i nybygg, både med krav til energi, universell utforming og andre kostbare krav. Det skader nybyggindustrien, sier han.

- Boligmarkedet ikke på vei ned
Fredag solgte Magnus Nordli i Privatmegleren en 29 kvadratmeter stor leilighet på Majorstuen for 2,25 millioner kroner.

- Det var et par unge som la inn bud på 1,8 millioner, men da måtte jeg bare fortelle dem at «boligmarkedet er ikke på vei nedover. Det er bare noe mediene skriver for å selge aviser», sa jeg til dem. Så kom det et bud på 2,25 millioner, og det er 60.000 over prisantydningen. Det er akkurat der det skal være, sier Nordli.

- Sikker investering
Leiligheten i Vibes gate på Majorstuen er ifølge megleren et godt eksempel på populære småleiligheter som aldri vil gå ned i pris.

- Eiendom er det sikreste man kan investere i. Leiligheter i Oslos mest populære områder vil ikke falle i pris, mener megleren.

Han tror likevel ikke vi kan forvente at den enorme prisveksten vi har sett i Norge de siste tiårene vil fortsette:

- Prisveksten har vært på rundt syv prosent årlig og lønnsøkningen har vært på tre prosent. Det er selvfølgelig ikke mulig å opprettholde på sikt. Veksten vil nok avta, men vi vil se en økning uansett, men kanskje bare et par prosent i årene fremover, sier Nordli.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.