En stor overvekt av norske husholdninger forventer ytterligere økende boligpriser i løpet av de kommende årene, viser en analyse Prognosesenteret la frem under Boligprodusentenes boligkonferanse i dag.

Andelen som venter fallende priser har vært fallende siden utgangen av 2008.

- Dette vil i seg selv kunne bidra til prispress i markedet, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Dessuten har folk mer penger å bruke på bolig:

- Husholdningene har mulighet til å øke sine månedlige bokostnader betydelig, sier Øye.

Bokostnadene kan i gjennomsnitt økes med 44 prosent uten at dette går på bekostning av annet normalt forbruk, sier Øye, med utgangspunkt i beregninger Prognosesenteret har gjort.

1 av 4 oppgir at de har månedlige bokostnader på 10.000 kroner eller mer, mens dobbelt så mange svarer at de kan klare bokostnader på 10.000 kroner eller mer.

I snitt er befolkningens kjøpeevne beregnet til 3,2 millioner kroner, ti prosent høyere enn i 2008.

Kjøpsevnen er høyest i gruppen 45-54 år, blant folk på Vestlandet og i byene, ifølge rapporten.

- Behov for sentrale leiligheter
Mer enn halvparten av boligmassen i Norge består av eneboliger, samtidig viser analysen at det er vesentlig færre som vil bo i eneboliger og småhus, enn som bor i denne boligtypen i dag.

- Det er et stort behov for å øke leilighetsandelen i boligmassen. Underdekningen av leiligheter er beregnet til nesten 237.000 leiligheter, sier Øye.

Befolkningsveksten i Norge har vært betydelig de seneste årene, og vil med stor sannsynlighet fortsette, mener Øye.

Forutsatt fortsatt høy befolkningsvekst, vil den norske befolkningen øke med nesten 63.000 personer årlig frem mot 2020, ifølge Øye.

Befolknings- og husholdningsveksten vil være størst i aldersgruppen 65-74 år.

Veksten i aldersgruppen 65+ vil alene stå for mer enn halvparten av den samlede befolkningsveksten frem mot 2020, ifølge analysen.

- Denne økningen vil isolert sett være en viktig driver i behovet for å tilføre sentralt beliggende leiligheter, sier Øye.

Halvparten bør være leiligheter
Etter å ha ligget på svært lave nivåer de siste årene er byggingen i ferd med å ta seg opp. Og i år ligger det an til å bli bygget rundt - Klarer ikke å bygge nok boliger

- Boligmassen bør økes med mer enn 30.000 boliger årlig for å holde tritt med befolkningsveksten. I tillegg bør det bygges rundt 10.000 boliger årlig for å kompensere for bortfall i den eksisterende boligmassen, samt tilpasse det eksisterende boligtilbudet i befolkningens preferanser, sier Øye.

Ved å legge Statistisk sentralbyrås ”høy-alternativ” for befolkningsveksten fremover til grunn, samt en boligsanering på 5.000 boliger årlig, bør den samlede boligbyggingen frem mot 2020 ligge på 35.000 nye boliger årlig, mener Prognosesenteret.

- Minimum 50 prosent av boligene som bygges bør være leiligheter, sier Øye.

Les også:
Oslos folketall eksploderer - men ikke nødvendigvis boligprisene
- Klarer ikke å bygge nok boliger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.