Boligprisene fortsatte oppvover i februar, og har steget seks prosent hittil i år, viser tall som eiendomsmeglerbransjen la frem idag.

I lang tid etter knekken i boligmarkedet som satte inn høsten 2007 har trenden vært at de som har byttet bolig forsikret seg om at de faktisk fikk solgt boligen sin før de kjøpte ny.

I et marked med stigende priser, og få objekter til salgs i forhold til antall kjøpelystne har dette snudd fullstendig, ifølge eiendomsmeglerne, som påpeker at det er en ubalanse i markedet.

 

- Det er flere som leter etter bolig, enn som legger boliger ut for salg. Det bidrar til å skape det kraftige prispresset. Vi har hatt veldig mange visninger hvor vi har opplevd kø på visning. Selv om det er en viss nøkternhet på enkelte objekter, er selektiviteten er mer fraværende enn tidligere, sier leder Christian V. Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakens forening sier at det ikke omsettes unormalt få boliger, men at det er veldig mange kjøpere i markedet. Dårlig utvalg og heftige budrunder gjør det vanskeligere å få drømmeboligen, påpeker han.

- Nå er det veldig mange som ikke tør å selge før de kjøper, og i frykt til for å bli stående med et flyttelass, men ingen bolig å flytte inn i, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakens forening.

Sjekk boligprisene der du bor

Selges på første visning
Nå er det 9.311 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 9.306 sist måned.

I februar 2010 var det til sammenligning 12.375 boliger til salgs.

Over 50 prosent av boligene har ligget ute lenger enn tre måneder, og det er veldig lite ferskt på lager. Noe som viser at det som kommer for salg går veldig raskt unna.

- Ekstremt mange av leilighetene som ble solgt i februar, ble solgt på første visning. Derfor får vi heller ikke bygget opp varelageret, slik at det er flere boliger på markedet, sier Buraas.

Derfor må det bygges mer nytt, poengterer han.

- Vi må få et tilfang av kjøpere som ikke er avhengig som ikke er avhengig av å få solgt først, slik at vi får løsnet opp denne gordiske knuten, sier Buraas.

- Lukrativt å være boligselger
Dreyer gjentar kravet om en større politisk vilje til økt boligbygging.

- Vi har en regjering som ikke tar boligunderskuddet innover seg. Det holder ikke å dytte ansvaret over på kommunene. Her må vi ha en overordnet politisk strategi. Økt skatt og høyere rente har en viss effekt, men det eneste som gir en stabil effekt over tid er økt boligbygging, sier Dreyer.

Gjennomsnittboligen her til lands har rundet 2,7 millioner kroner, og dyrere skal det blir tror eiendomsmeglerne.

- Det er lukrativt å være boligselger i Norge, fastslår Buraas.

- Men ofte skal man jo ut og kjøpe igjen, og da går det ofte opp i opp, repliserer Dreyer.

Les også:
Boligknapphet presser opp prisene
Borettslagsleiligheter opp 7,4% på to måneder


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.