Konsernsjef Helge Lund i Statoil er redd for at for mange fristes av et behagelig liv isteden for knallhard jobbing.

Nå advarer han og flere mot at velstanden og de siste årenes sterke vekst kan bli en sovepute.

Bekymret forsamling
Dagens Næringslivs andre toppmøte er i oljebyen Stavanger, der ordfører Leif Johan Sevland har samlet en rekke av byens fremste finans- og næringslivsfolk til samtale på Nye Viking Stadion.

De er bekymret, bekymret for at for mange fristes av et behagelig liv fremfor hard jobbing, og at manglende kompetanse kan bli et problem fremover.

Tur med bikkja ellerindustrielle utfordringer?
Konsernsjef Helge Lund i Statoil er blant dem som er bekymret over at mange ikke lenger orker å ta på seg ansvar.

- Når vi har det såpass bra som vi har det i landet nå, er det viktig at vi beholder noe av den energien og orket for å ta tak i nye ting. Der kan man nok bli litt bekymret. For en del folk velger i stedet for å påta seg industrielle utfordringer og krevende jobber, heller en sånn tilværelse hvor de kan gå tur i Frognerparken med bikkja. Jeg har opplevd det med folk jeg har lyst å ha tak i. De spør: Hvorfor skal jeg gjøre det. Hvorfor skal jeg holde på å slite sånn som du gjør, Helge. Det er et eller annet der som jeg tror du skal være på vakt for i Norge, fordi det er såpass mye velstand rundt forbi, sier han til Dagens Næringsliv.

- Ungdommen vil ikke ha det vondt
Også Ståle Kyllingstad, gründer av oljeleverandørselskapet IKM, er bekymret over manglende tiltakslyst.

- Ungdommen i dag vil ikke ha det så vondt. De velger vekk. De skal realisere seg selv mer enn både Norge og samfunnet har godt av.

Her kan du lese en fullstendig reportasje fra toppmøtet i oljebyen.

Her kan du se profilene til deltagerne på Toppmøtet i Stavanger.

Kan få kompetansekrise
Samtidig peker Lund på at oljebransjen kan få en kompetansekrise.

- La oss si at du har fem til ti år med relativt høye oljepriser, uten at jeg skal ha noe syn på hvor det er. Og hvis du stabler alle oljeselskapenes planer globalt sett oppå hverandre, på leting, feltutvikling også videre. Da tror jeg det kommer til å oppstå betydelige flaskehalser, både på kompetanse hos enkeltmennesker, og ikke minst i viktige deler av leverandørindustrien, sier han.

Fare for forgubbing
Lund får støtte av Tollak Melberg som innrømmer at hans generasjon kan ha skapt problemer for rekrutteringen til oljebransjen.

- Vi som var så heldige at vi var studenter på det tidspunktet hvor oljeindustrien var i sin spede begynnelse, har tatt endel ganske sterke posisjoner. Det betyr også at vi har kastet veldig mye skygge. Når du da ser denne faren for forgubbing som du har over hele linjen, kombinert med at det tidvis i de periodene med lavt aktivitetsnivå, har en sterk negativ fokusering både fra aviser, fra næringslivet selv og oljeselskapene, og ikke minst fra det politiske miljø, så har det skremt vekk nesten en generasjon fra å søke inn på utdannelse innenfor dette spennende fagfeltet.

Hva mener du:

Er den nye generasjonen arbeidstakere i ferd med å bli late av all velstanden som omgir dem? Eller er de unge demotivert av gubbeveldet som møter dem?

Si din mening her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.