I løpet av mai gikk arbeidsledigheten ned med 1.600 personer, korrigert for vanlige sesongvariasjoner. 70.600 helt arbeidsløse er nå registrert hos Nav.

- Vi kan ha nådd et vendepunkt, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Les: Nå faller ledigheten

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities understreker at dagens AKU-tall viste at arbeidsmarkedet holdt seg stabilt fra desember til mars - men han ble positivt overrasket over Navs mai-tall.

- Dette er et veldig sterkt tall. Det er nesten litt for godt til å være sant. Et så stort fall i ledigheten har vi ikke sett på nesten fem år, og den gang var det veldig sterk vekst i økonomien, sier Wilhelmsen til DN.no.

- Må vente på juni-tallet
Ett tall er imidlertid for lite til å si at det er en trend. Man må vente på juni-tallet for å se om den gode utviklingen fortsetter, understreker han. Mai-tallet kan ha med tilfeldigheter å gjøre.

- Dette ene mai-tallet vil ikke ha noe å si for rentesettingen fremover. Vi tror fortsatt på én renteøkning fra Norges Bank i år, og den kommer ikke før i desember. Men hvis Navs juni-tall er like sterkt, kan nok Norges Bank fremskynde renteprognosene. Da kan renten bli satt opp allerede i september, mener makroøkonomen.

Han understreker imidlertid at positive ledighetstall må støttes av andre gode makrotall for å komme dit.

Bjørn-Roger Wilhelmsen er likevel enig med arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i at vendepunktet kan være nådd - selv om det hefter stor usikkerhet ved utviklingen fremover.

- Et tegn på bedring
- Ja, dette kan være et tegn på at arbeidsmarkedet er i ferd med å bedre seg. Får vi et solid juni-tall kan vi begynne å snakke om en trend, men jeg er redd dette mai-tallet overdriver litt, sier han.

- Betyr dette at ledighetstoppen nå er nådd?

- Ja, når det gjelder Nav-tallene tror jeg ledighetstoppen kan være nådd. AKU-tallene er imidlertid beregnet på en annen måte og kan stige litt til fremover, sier Wilhelmsen til DN.no.

Les også:
Kutter i ledighetsanslaget

<b>Hellas-krisen kan gi norsk ledighetshopp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.