Kapitalforvaltningsselskapet Acta har så langt ikke lykkes med å få den nye forretningsmodellen lønnsom.

Acta Holding fikk et resultat på -13 millioner kroner før skatt i første kvartal 2010, mot et resultat på tre millioner kroner i samme periode året før.

Starten på året har i de fleste henseender vært dårligere enn starten på fjoråret, som endte med et underskudd på 45 millioner kroner.

Resultatet sender Acta-aksjen ACTA ned over seks prosent til 2,60 kroner på Oslo Børs onsdag morgen.

Selv om selskapet har gått på større smeller tidligere enn dette kvartalet, er underskuddet i første kvartal større enn forrige kvartal.

Det hører imidlertid med til historien at betydelige deler av underskuddet skyldes omstruktureringskostnader, som ifølge Acta tar ned risikoen i selskapet og legger et godt grunnnlag for fremtidig vekst.

Bruttotegningene var på 685 millioner kroner i kvartalet, mot 949 millioner kroner i samme periode i 2009.

Tror på brå opptur
Gitt at dagens markedsforhold fortsetter venter Acta-styret resultatbedring i 2010, mener selskapet.

Konsernsjef i Acta, Geir Inge Solberg, sa på dagens kvartalspresentrasjon i Oslo at det er et godt fundament for raskt større inntekter når tidene bedrer seg.

- Vi har noe som heter suksesshonorar, det er noe få har snakket om de siste årene, av naturlige årsaker. Men 60 prosent har den type avtale med kundene. Så vi er ganske optimistiske i forhold til årene som kommer, sa Solberg.

Konsernsjefen la også vekt på at mange av problemene Acta har hatt i forhold til myndighetene nå ser ut til å være løst.

- Det er først i dette kvartalet her at de mørke skyene har forlatt Acta. Vi har fått til en løsning i Sverige og har ingen utestående saker med verken de norske eller svenske tilsynsmyndighetene, påpekte han.

- En tragisk sak
I Sverige led Acta store økonomiske og omdømmemessige tap som følge av at 3.000 kunder tapte store penger på en investering knyttet opp mot den nå fallerte amerikanske banken Lehman Brothers.

Solberg er lettet over den omforente løsningen som ble inngått med 85 prosent av kundene, gjennom tilbakebetaling av deler av lånene som ble gitt gjennom den islandske banken Kaupthing. Løsningen innebærer at kundene taper store deler av investeringen sin, men ikke alt som de kunne gjort i verste fall.

- Det er en så god løsning som det var mulig å få til. Men jeg innrømmer at det har vært en tragisk sak for våre kunder, ikke minst for oss i Acta, sier Solberg - som nå håper det verste er lagt bak dem.

- Jeg må medgi at det har tatt lenger tid å rydde opp, og at det har kostet mer enn jeg trodde å gjenopprette tillit fra kunder og myndigheter, erkjenner han.

Les også i dag: Sterkt fra Statoil

Diskutér saken under.