Tre svake tall på under én uke viser at noe ulmer under overflaten på norsk økonomi:

- Vi må få en gjenninnhenting, hvis ikke er det en veldig svak utvikling. Og den er ikke lett å forklare basert på at vi har både inntektsvekst, lav ledighet og lave renter, sier seniorøkonom Katrine G. Boye i Nordea om de svake detaljhandelstallene fra Statistisk sentralbyrå mandag morgen.

Hun peker på at også Norges Banks estimater ligger høyere enn dagens tall.

- Det kan ikke fortsette slik utover høsten uten at det vil gi en svakere utvikling i norsk økonomi, sier hun.

Boye peker på at detaljhandelstallene føyer seg inn i rekken av svake signaler fra norsk økonomi:

- Kronen er veldig svak, Norges Bank er forsiktige i tonen og vi får stadig svakere nøkkeltall, summerer Boye opp.

Svært svake signaler
Norges Bank var svært forsiktige i sine signaler på forrige rentemøte for halvannen uke siden. De ser for seg en mye svakere utvikling i norsk økonomi fremover, noe markedet har tillagt stor vekt.

- Fortsetter dette blir det ihvertfall ikke noen renteøkning, og blir tallene veldig svake kan et rentekutt komme inn i bildet igjen.

Hun understreker at ting imidlertid raskt kan snu seg tilbake til en sterkere utvikling igjen:

- Hvis det stabiliserer seg eller kommer opp igjen har ikke dette så stor betydning.

Vil trekke rentebanen nedover
Makroøkonom Marius Hov Nyborg i Handelsbanken peker på at dagens tall er på den svake siden av Norges Banks forventninger:

- Hvis detaljhandelene fortsetter å vokse på linje med månedssnittet på 0,1 prosent er Norges Banks konsunforventninger for høye, og alt annet likt vil det trekke rentebanen nedover, skriver han i en oppdatering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.