Årene 2008 og 2009 står som to motpoler i finansmarkedene.

Fra kræsj, krakk og krise har tingenes tilstand blitt snudd totalt på hodet, og nå er det opptur, oppsving og optimisme som preger markedet. 2009 har stått i rekylens tegn.

Én som har merket de ekstreme forskjellene på kroppen er partner i Holbergfondene Gunnar Torgersen. Han lar seg fascinere av hvor raskt det snudde (se graf nederst i saken)

Inn i avgrunnen
- Vi sto og stirret ned i avgrunnen for et år siden. Det er en enorm kontrast mellom forventningene i markedet og hvor nedpsyket vi var da, sett opp mot hvor vi står i dag. Denne typen svingninger opplever vi kanskje bare én gang i karrieren, sier han til DN.no.

- Én ting er at finanskrisen i seg selv var dramatisk, men når man i etterkant får en slik rekyl som omtrent ingen hadde forventet, så blir det store overskrifter, legger han til.

Dommedagsprofetier i kø
2009 begynte veldig svakt i aksjermarkedene. Ingen visste hvor det kom til å ende, og man hadde 2008 bak seg som kanskje det verste året noen sinne.

- Det førte til at man snakket 30-tallet og dommedagsprofetiene var der. Sett i ettertid skjønte vi kanskje ikke hvor mye elendighet som var priset inn i markedet da, fastlår Torgersen.

Han peker på at man vet at tilfeller som finanskrisen faller i hodet på oss med jevne mellomrom, og at når det skjer blir markedene irrasjonelle og paniske.

- Vår innfallsvinkel på denne tiden ifjor var at vi skulle være forberedt på å bli sjokkert i 2009, men kanskje med motsatt fortegn. Vi tror at ting som er helt ute av sync på et eller annet tidspunkt vil komme tilbake. Vi vet bare ikke akkurat når det skjer, sier han.

Større enn man hadde drømt om
Torgersen er tilhenger av teorien om "mean reversion", som sier at priser og avkastning over tid går tilbake til medianen eller snittet.

- Nå har pendelen svingt tilbake, og tyngdekraften har dratt dette tilbake til et normale igjen. Rekylen har selvfølgelig blitt større enn man kanskje hadde turt å håpe og drømme om, sier han.

Ifølge Torgersen kommer det historisk sett fantastisk avkastning i perioden etter at børsen har falt dramatisk, med unntak av i 2002.

- Historien har en tendens til å gjenta seg, selv om vi ikke trodde det da vi sto midt oppe i det. Mange trodde at det var annerledes denne gangen, og at vi måtte skrive historien på nytt. Det er litt fascinerende, for det gjør man ofte når man står midt oppe i krisen. Man tror at det er så veldig forskjellig, men mekanismen og psykologien rundt disse sjokkene blir mye av det samme, sier han.

Mer bevisste investorer
- Har pyskololgien endret seg mye siden 30-tallet?

- Nei, jeg tror ikke det. Men investorene er blitt mer bevisste på at psykologien spiller en viktigere rolle enn vi liker å tro.

- Hvor skal vi i 2010?

- Vi er ekstremt ydmyke i forhold til å predikere og spå om hva som kommer til å skje i finansmarkedene. Vi tror det er viktigere å forholde oss til den informasjonen som kommer, og skape best mulig avkastning basert på det, avslutter forvalteren.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.