Torsdag møtes eurosonens toppledere i Brussel. Én eneste sak står på agendaen: Gjeldskrisen.

- Det er stort press på eurolederne og det minker ikke på noen måte. Og det blir nok mer og mer tydelig for eurolandene om hva som står på spill - fremtiden til hele eurosonen, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets til DN.no.

- Kan ikke bære Europa
Presset på lederne for å finne en løsning er enormt. Først og fremst må de finne ut hva de skal gjøre med Hellas. Nasjonen er på randen av konkurs, men et gresk mislighold av statsgjelden kan være en potensiell bombe. Det kan føre til at krisen blir total også i store og gjeldstyngede økonomier som Italia og Spania.

- Det er et være eller ikke-være for hvor Europa går. Markedet sier i stor grad det samme som jeg også sier; at Hellas gjør det landet kan, men Hellas kan ikke klare å bære vekten av hele Europa og alle problemen Europa har, sa Hellas' statsminister George Papandreou i et intervju i Aten tirsdag.

- Løser ikke alt
Tysklands forbundskansler Angela Merkel har en nøkkelrolle i forhandlingene. Som eurosonens største økonomi må Tyskland som alltid regne med å stille med det største bidraget i en eventuell kriseløsning.

Fra at hun i helgen nærmest nektet å møte opp på toppmøtet dersom det på forhånd ikke var klart at det ville gi resultater, sier Merkel nå at man ikke skal forvente at møtet blir en spektakulær begivenhet som løser alt"

- Derfor tror heller ikke vi at vi på torsdag kommer med å sitte med fasiten på hva som kommer til å skje med eurosonen. Vi har egentlig ganske begrensede forventninger, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets.

- Men hvilke løsninger kan man komme med som vil roe markedet?

- Ethvert svar vil gi en slags ro. Kommer det endelig og konkret plan ville det antagelig roet markedet, i alle fall så lenge det er noenlunde god plan. Men det er så mange spekulasjoner hvordan dette skal gjøres. Og vi tror altså ikke at vi får noe endelig svar på torsdag, sier Haugland.

Bankskatt
Det siste forslaget som foreløpig er lagt på bordet er en slags bankskatt som skal sikre rundt 30 milliarder euro i ettergivelse av gresk statsgjeld.

Ifølge Financial Times skal forslaget ha dukket opp som en populær løsning som politikerne kan klare å enes om. Bankskatten skal inngå som en del av en ny krisepakke på tilsammen 115 milliarder euro til Hellas.

- Det skal få private aktører til å dekke en del av regningen, slik at skattebetalerne slipper å ta alt, sier Haugland.

- Det er sikkert tyske skattebetalere glade for, men det er ikke sikkert alle bankene som blir omfattet blir så glade?

- Nei, og vi vet jo ikke hvilke banker som eventuelt blir omfattet. Og skal skatten være tyngre rettet mot de som sitter med mange av de mest utsatte statsobligasjonene, spør Haugland.

Ifølge FT skal imidlertid Tyskland fortsatt være fast bestemt på at også eierne av greske statsobligasjoner må bidra til kriseløsningen ved å ettergi gjeld.

Større og mektigere fond?
I tillegg har det blitt foreslått at det såkalte stabilitetsfondet i EU, EFSF (European Financial Stability Fund), kan få utvidet mandatet til å også kunne støttekjøpe statsobligasjoner fra de mest gjeldsutsatte nasjonene.

Haugland mener en slik løsning kan være et sannsynlig utfall av møtet.

- Tyske politikere har gått fra å si at det er en helt utenkelig løsning, til å si at de nå ser på alle mulige løsninger, inkludert denne, sier DnB Nor økonomen.

- Men det er nok mange og veldig kompliserte forslag på bordet og helt reelt veldig kompliserte saker å finne ut av, legger hun til.

Men på ett eller annet tidspunkt må det komme en løsning. Og etter å ha famlet i langt mer enn et år, begynner presset mot politikerne å bli enormt. Krisen er i ferd med å smitte til store nasjoner som Italia og Spania. Haugland tror derfor at løsningen på problemet snart dukker opp. Men ikke på torsdag.

- Selv om vi ikke forventer at det kommer et endelig svar i morgen, så forventer vi at det kommer et svar innen ikke alt for lang tid, sier Haugland.

Les også:

Tyskland og Frankrike diskuterer kriseløsning

Eurolandene samles til nytt krisemøte

- Nå må de finne løsningen raskt

Frykten øker

Ny panikk - greske renter over 40 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.