Sysselsettingen utenfor jordbruket i USA falt med 84.000 personer i august, viser tall fra amerikanske myndigheter offentliggjort fredag.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News var det ventet at antall sysselsatte ville falle med 75.000 personer i august.

Sysselsettingsveksten i de to foregående månedene ble også revidert. Tallet for juli ble revidert til en nedgang på 60.000 fra en opprinnelig rapportert nedgang på 51.000 personer.

For juni ble tallet revidert til en nedgang på 100.000 personer, også det fra en opprinnelig nedgang på 51.000.

Den dramatiske nedturen i amerikansk økonomi har ført til at amerikanske arbeidsgivere kuttet 605.000 arbeidsplasser så langt i år.

På forhånd var det ventet at ledighetsraten ville holde seg uendret på 5,7 prosent Fasiten viste at ledighetsraten økte til 6,1 prosent i august.

- Svært negativt
- Dette er helt fryktelige tall. Den ene detaljen er dårligere enn den neste, konstaterer markoøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets.

Han peker på at august-tallet var svakt isolert sett, i tillegg til at de to foregående månedene ble revidert ned med nærmere 60.000 personer.

En separat undersøkelse viser dessuten at ledighetsraten økte fra 5,7 til 6,1 prosent.

- Det er svært negativt for detaljomsetning og konsum, sier Syed.

- Kan bli virkelig ille
Ifølge Syed er også detaljene i arbeidsmarkedsrapporten skremmende. I agust var det ingen nedgang i finanssektoren og et fall på 3000 sysselsatte innenfor eiendomssektoren.

- Her vil det komme et fall med tanke på at det var i disse sektorene krisen startet. Når dette fallet kommer kan dette bli virkelig ille, sier Syed.

Oslo Børs stupte umiddelbart etter at tallene ble kjent. Senere har markedet hentet seg litt inn igjen.

- Effektene i aksjemarkedet er interessante. Spørsmålet er om dette var priset inn i det store markante globale fallet vi så igår. Det får vi vite i løpet av kvelden, konstaterer Syed.

Vil svekke seg ytterligere
Markoanalytiker Katrine G. Boye i Nordea Markets mener dagens tall er en bekreftelse på at kommer til å bli mer slakk i det amerikanske arbeidsmarkedet fremover

- Vi tror det vil svekke seg ytterligere. I våre estimater har vi en ledighetsrate på 6,4 prosent for 2009, og vi er på god vei dit allerede, konstaterer Boye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.