Igår falt Oslo Børs 5,97 prosent, og siden toppen i april er hovedindeksen ned 22,76 prosent.

- Det er klart at det er frykt som driver aksjemarkedet nå. Det blir de gamle kreftene frykt og grådighet som slår mot hverandre, og akkurat nå er det litt lite grådighet, sier Svein Aaser, som i dag er styreleder i Statkraft og styremedlem i John Fredriksens inkassoselskap Aktiv Kapital, til Finansavisen.

- Det er utfordringer vi bare må erkjenne, særlig i USA og deler av eurolandene, sier han.

Under finanskrisen var brannårsaken ifølge Aaser en forgjelding av husholdninger og bedrifter, kombinert med komplekse finansprodukter og en global finansiell ubalanse.

- Et stort paradoks
Denne gangen er det landene som er forgjeldet.

- Et stort paradoks er at det aldri har vært flere økonomer i verden som skulle kunne forstå de økonomiske sammenhengene. I tillegg har det aldri vært et tettere samarbeid mellom landene enn i dag. Man vet hvordan makroøkonomien alltid svinger, og likevel håndteres ikke krisene bedre nå enn tidligere, sier han.

Les også: Kraftig børsfall i Oslo

<b>- Dette er grusomt</b>

<b>- Blir ikke like ille som Lehman-kollapsen</b>

<b>Frykter at europeisk ledighet kan smitte Norge</b>

<b>Dårligste børsdag på lange tider i Europa</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.