Vestvågøy er den største kommunen i Lofoten og en av de aller største fiskerikommunene i Nordland. Her har det viktige Lofot-fisket vært levebrød for folk i generasjoner. Men ordføreren Jonny Finstad (H) er slett ikke mot at Lofoten og Vesterålen åpnes for oljeindustrien.

- Jeg har et veldig positivt syn på oljeleting og utvinning i Lofoten. Lofoten er kanskje den regionen i landet som har de største naturressursene nasjonalt, og det er synd at vi ikke får utnyttet det, sier han til DN Energi.

Les også: Klart ja til oljeleting i Lofoten

DN.nos spørreundersøkelse viser at det er et klart ja-flertall for oljeleting i Lofoten og Vesterålen blant nordmenn flest, og i Nord-Norge er flertallet størst.

- Brikker i et klimaspill
Vestvågøy kommune har en av landets største fiskeflåter. I tillegg til en stor kystflåte holder landets største trålerrederi Nordland Havfiske til i fiskeværet Stamsund. Her har Aker Seafoods investert i et moderne kaianlegg og fiskemottak.

- Er det mange tilhengere av oljeleting i Lofoten også i en fiskerikommune som Vestvågøy?

- Det er absolutt tilhengere her som ønsker å ta i bruk de mulighetene som finnes. Dessverre opplever vi at det er nasjonale miljø- og klima-krefter som ønsker å bruke oss som brikker i et klimaspill. De går over hodene på oss her i Lofoten, og det er synd for det er jo oss det handler om, sier Finstad.

- Inntekt for sitt syn
Finstad er lei av at Oslo-baserte politikere og miljøvern-organisasjoner tar nordlendinger til inntekt for nei-synet og vil nekte nordlendinger å utnytte olje- og gassressursene i regionen.

- Jeg synes ikke vi ukritisk burde tillate at miljøpolitiske krefter i Oslo-området tar oss til inntekt for sitt syn.

- Synes du motstanden mot oljeleting i Lofoten er litt Oslo-drevet?

- Ja, jeg føler nok det. Det er enkelte miljøer som har stor omsorg for våre verdifulle områder, men det det handler om er en nasjonalpolitisk verdidebatt som har mer med klima å gjøre, ikke oss, sier Høyre-ordføreren.

 - Så du tror oljebransjen og fiskeriene kan eksistere side om side?

- Det tror jeg absolutt er en muliget, men det er opportunt for enkelte å sette det ene opp mot det andre, istedet for å utnytte begge deler. Noen vil at vi skal ta den nasjonale dårlige samvittigheten for at vi er en oljenasjon. Vi er blitt rike på olje her i Norge, og nå skal vi liksom berge Norges klimaære.

- Vi blir satt opp mot det ene og det andre, og det er på en måte vi som må betale prisen, vi skal ikke få utnytte våre ressurser. Det er krevende å få noe til lokalt, fordi det er så sterke nasjonale interesser. Nord-Norge trenger alternativ verdiskapning, det handler om "både og", ikke "enten eller", sier Finstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.