Sentralbanksjef Svein Gjedrem må på banen med et rentekutt nå som er kraftig nok til at aktørene i markedet får ny tillit til hverandre, sier sjeføkonom Tormod Andreassen i SpareBank 1 Gruppen.

Sjeføkonomen frykter at vi nå ser begynnelsen på en negativ spiral som vil forsterke elendigheten som finanskrisen bringer med seg.

– Egentlig burde krisepsykologer og ikke finansanalytikere svare på hva som skjer på børsen nå, sier Andreassen til NTB etter at verdier for nesten 50 milliarder kroner forsvant på kort tid på Oslo Børs mandag.

– Ren markedsfrykt og psykologi driver børsfallet nå, mener han.

Verdifallet på børsen nærmer seg 50 prosent hittil i år, og Andreassen karakteriserer situasjonen som svært alvorlig. Han sier sentralbanksjef Svein Gjedrem sitter med nøkkelen til bedre tider som nå først og fremst dreier seg om å legge til rette for at aktørene på finansmarkedet kan få ny tillit til hverandre.

Frykt
Når aksjemarkedet preges av så mye frykt, blir husholdningene mer forsiktige. Formuesfall slår ut i lavere etterspørsel etter boliger og annen etterspørsel, påpeker sjeføkonomen.

– Vi kan få en negativ spiral, og det er vel egentlig begynnelsen av en negativ spiral vi ser, sier Andreassen.

Han mener forsvarsverk må reises raskt nå.

– Vi trenger vanntett skott for å hindre at den negative spiralen forsterkes. Pengemyndighetene, det vil si Norges Bank, må komme med tiltak som kan gjøre pengene billigere for å få ned den store forskjellen mellom statsrenter og pengene i markedet, sier Andreassen.

Tillit og atter tillit
Sjeføkonomen sier det er vanskelig å anslå hvor mye Norges Bank må sette ned renten:

– Mer enn å snakke om prosentsatser, dreier det seg om å gjenskape tillit. Å gjenskape tillit til hverandre i markedet er hovedutfordringen. Nå er det om å gjøre å ikke nøre opp under frykten for at det skapes en systemkrise, eller at det vil rakne for finansvesenet totalt, sier Andreassen til NTB.

Sjeføkonomen svarer blankt nei på spørsmålet om han tror børsen vil være ømfintlig for innholdet i statsbudsjettforslaget som regjeringen legger fram tirsdag:

– Nei, med mindre regjeringen skulle finne på noe rart som å øke skatter på formue eller aksjonærer. Det må lanseres ugunstige tiltak for aksjonærer for at børsen skal reagere med nedgang. Vi kan vel ikke helt se helt bort fra at regjeringen kan finne på noe så dumt, men om budsjettet er ekspansivt eller kontraktivt, eller om handlingsregelen følges eller ikke, vil ikke ha noen virkning på aksjemarkedet slik det er nå, mener sjeføkonomen, som spissformulerer seg slik: Svein Gjedrem sitter nå med nøkkelen, for det som skyller inn over oss er bølgene fra den internasjonal finanskrisen.

– Norges Bank må ta nødvendige skritt nå for å hindre at mistilliten forsterker seg til en negativ spiral. Aksjemarkedet er nemlig en stemningsmåler og ikke bare resultatet av realøkonomi og hva skjer i realøkonomien. Negative stemninger av den intensitet og størrelse vi ser nå, vil få realøkonomiske konsekvenser, sier Tormod Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.