StatoilHydrosjef Helge Lund uttalte på en konferanse i London forrige uke at han tror det kommer en fusjonsbølge i oljesektoren. Samtidig sitter han selv på 13 milliarder som kan brukes til oppkjøp.

- Da jeg var og snakket i London sist uke, snakket jeg om en generell tendens i markedet, sier Helge Lund.

Les mer: Helge Lund spår fusjonsbølge

I Dagens Næringsliv i dag advarer analytikere StatoilHydro mot å gjøre for dyre oppkjøp, og mener at selskapene tidligere har betalt for mye i oppkjøpssituasjoner.

- Nå er det er høy usikkerhet i finansmarkedene og uenighet om industriens kår fremover, og noen selskaper med kapitalbehov. Når man ser det i sammenheng med industriens største utfordringer som er tilgang på mer areal og en stigende kostnadskurve, så gir det incentiver til sammenslåinger i industrien, sier Lund til DN Energi.

- Men du har satt dette i sammenheng med selskapets kapitalbeholdning. Da er det vel å forvente at dere skal bruke denne muligheten med lave aksjekurser og selskaper i finansiel nød til oppkjøp?

- Jeg er veldig opptatt av at ingen vet hvor lang tid denne nedgangen varer. Og jeg er opptatt av at vi skal beholde den finansielle fleksibiliteten gjennom hele denne tiden. Vi har allerede et stort investeringsprogram, og hovedfokus er å gjennomføre dette på en god måte.

- Men så kan vi ikke utelukke oppkjøp, legger han til.

Lund fastholder at dette er i tråd med selskapets opprinnelige strategier.

- Jeg har hele tiden sagt at jeg ser oppkjøp som ett av mange verktøy for vekst, Samtidig har vi et veldig høyt fokus på letevirksomhet. Vi har aldri lett så mye som vi gjør nå. Og vi jobber aktivt med å øke de strategiske partnerskapene med andre nasjonale oljeselskaper. I tillegg til det gjør vi fra tid til annen oppkjøp.

- Analytikerne forventer en oljepris neste år på 79 dollar fatet i snitt. Stemmer det med deres antagelse for neste år?

- Jeg tror ikke jeg skal gi eksakte prediksjoner på dette. Men når vi ser at det er investert i mye nytt på grunnlag av en høy oljepris, og vi samtidig kan få en ytterligere forverrign av den underliggende etterspørselem, så kan det forverre situasjonen,. Jeg tror vi må vøære forberedt på usikekrhet og volatilitet i oljeprisen fremover.

- Men så må vi se dette i perspektiv. Det er ikke lenge siden vi syntes 70 dollar var en høy pris, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.