Hodejeger Elin Ørjasæter mener det er fare for at unge kvinner blir selskapsdamer i styresammenheng der det tradisjonelt sitter eldre menn med mer erf#229.

Les: Frykter selskapsdamer i styrene

Utsagnet går ikke upåaktet hen fra regjeringshold.

- Jeg er overrasket og provosert. Det er kanskje ikke så rart at ingen ringer Ørjasæter når de leter etter styrerepresentanter. At hun går ut med slike holdningene som hodejeger er trist, sier statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet.

Lind mener Ørjasæter stenger døren for fremtidige ledere ved å snakke om at man skal rekruttere 45-åringen og oppover.

- Jeg mener ikke man bare skal ha 30-åringer i et styre, men man skal ha mangfold, sier Lind.

Kvinne verst
Statssekretæren er sikker på at de siste styrene klarer å fylle kvinnekvoten og sier hun har møtt mange positive holdninger til den nye loven om styrerepresentasjon.

Ifølge Lind er Ørjasæters utspill en kvinne-verst-holdning fordi hun går ut mot yngre kvinner.

- Jeg tror Ørjasæter er helt på siden og jeg skjønner ikke hva som er hennes motivasjon. Jeg vet ikke om hun prøver å gjøre seg lekker for eldre menn på yngre kvinners bekostning. Selv opplever jeg ikke disse holdningene i møte med selskaper. Det har vært mange gode, profesjonelle prosesser hvor flere selskaper har kommet opp med yngre kvinner med utradisjonell bakgrunn til styrene, sier hun.

- Loven virker
Det er Nærings- og handelsdepartementet som forvalter styreoppnevninger til alle statseide selskaper, og de er opptatt av at asa-selskapenes styrer har variasjon i sammensetningen.

- Vi er glade for at det ser ut som om loven virker. Med både ungt, friskt blod og etablerte holdninger har vi fått frem et mangfold. Faren når man blir tung og erfaren, er at man kan miste det ungdommelige motet og vågalheten. Derfor er det viktig med balanse mellom unge og eldre.

Lind forteller at det nå er rekruttert inn flere kvinner i 30-årene i styrer som Hydro, Innovasjon Norge, DnBNor og GIEK.

Uheldig med styregrossister
Næringsdepartementet er likevel bekymret over at noen få sitter med mange styreverv, og at makten dermed blir konsentrert rundt dem.

- Slik har det vært rundt noen få menn som har mange styreverv. Det er uheldig, og vi må passe på at situasjonen ikke blir slik rundt kvinner, sier hun og sikter til Aftenpostens oppslag om styredronningene. Avisen ga eksempler på et par håndfuller kvinner med minst fire asa-styreverv i tillegg til styreposisjoner i flere as-er.

Statssekretær Lind synes situasjonen er uheldig, men avviser at det vil komme noe lovforbud mot styregrossime. Hun forteller at dette har vært et tema i departementet og at næringsminister Dag Terje Andersen er bevisst på at unge kvinner som ikke tidligere har styreerf#229 skal inn i styrene.

- Vi har brukt bedriftsforsamlinger for å få inn kvinner som ikke har vært brukt tidligere, sier hun.

Les også:

Tror kvinnekvoten fylles opp

Bill mrk: Statlige kvinner over 50(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.