USA tar over de to boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac. Overtakelsen er godt nytt for europeisk økonomi.

Sjeføkonomen i Danske Bank, Steen Bocian mener statens overtakelse er heldig for europeisk økonomi.

– Det handler om å unngå at krisen på det amerikanske boligmarkedet sprer seg mer enn høyst nødvendig til husholdninger og virksomheter. Skulle det skje, står vi overfor en meget dyp økonomisk krise for USA, og det ville også smitte negativt over på oss i Europa, sier Bocian.

– Hvis man lot Freddie Mac og Fannie Mae dø, ville det ikke være noen til å finansiere boligkjøp i USA. Dermed vil det bli et enda større kollaps på boligmarkedet enn det vi til nå har sett med prisfall på opp til 20 prosent, mener Bocian.

100 milliarder
Det amerikanske finansdepartementet er villige til å gå inn med 100 milliarder dollar i hvert av selskapene.

Overtakelsen vil sannsynligvis koste skattebetalerne flere milliarder kroner, men finansminister Henry Paulson mener kostnadene for skattebetalerne ville blitt enda høyere dersom selskapene fikk lov til å feile.

Det norske oljefondet er blant de utenlandske investorene som har investert i bankene, men ifølge TV 2 hevdes det i USA at utenlandske investeringer vil bli skjermet og at de norske pengene dermed er trygge.

Direktørene for både Fannie Mae og Freddie Mac blir sparket. Finansminister Paulson sier regjeringen har gått til dette skrittet, fordi de to lånegigantene er så tett knyttet til det økonomiske systemet at en feil fra en av dem vil føre til kaos i finansmarkedene både hjemme og i resten av verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.