Hong Kong: 300 nordmenn bor i Hong Kong i dag, rundt 100 av dem er aktive i Klubb Norge Hong Kong.

- Vi er en sammensveiset gjeng og feirer 17. mai sammen, arrangerer grillfester, julebord og familieutflukter. Vi er vant til å jobbe lange dager, men etter jobb og i helgene er vi veldig sosiale, sier Trond Vågen (37).

Redaktøren i Thomson Reuters har bodd i Hong Kong i fire år, og han har ingen planer om å flytte hjem til Norge. En kort ferjetur unna Hong Kong Island bor han i en høyblokk rett ved stranden i idylliske og bilfrie Discovery Bay sammen med kona Yani og sønnen Ethan (3).

I samme område bor det flere andre nordmenn. Discovery Bay kalles gjerne "Delivery Bay" på folkemunne, siden mange flytter ut hit når de får barn for å få tilgang på store grøntområder, strender og - ikke minst - frisk luft. Denne kvelden møtes nordmennene med ektefeller/samboere til felles middag og hyggelig samvær.

- Hong Kong er en spennende by med et veldig internasjonalt miljø. 50-timers arbeidsuker er helt vanlig, og du går ikke hjem fra jobb før sjefen går hjem. Det er litt spesielt sånn. "Alle" har au pair/hushjelp. I Hong Kong anses dette som en nødvendighet, ikke en luksus, sier Trond Vågen, som ikke har bodd i Norge siden 1997. Før han kom til Hong Kong bodde han seks år i London og tre år i USA, der han traff kona Yani.

 

En annen arbeidslivskultur
- Ingenting drar meg tilbake til Norge. Jeg har en interessant jobb og stortrives. Lønnen er god etter vestlig standard, men så er jo boligprisene i Hong Kong skyhøye. Her ute i Discovery Bay får man i alle fall mer for pengene, sier Vågen, som bor på 80 kvadratmeter sammen med kone, barn og au pairen.

- Det er ikke så stort. Men nesten ingen bor romslig i Hong Kong. Derfor er vi også mye ute og spiser og er sammen med venner og kjente. Slik sett er kulturen helt annerledes enn i Norge. Her tar man med seg barna på café og restaurant flere ganger i uken. Det er jo så billig å spise ute, sier Trond Vågen, som i utgangspunktet bestemte seg for å bo utenlands i 2-5 år.

- Men det ble mye mer enn det, ler han.

Det er ikke bare utelivskulturen som skiller seg fra Norge. Også arbeidslivskulturen i Asia er en helt annen.

- Jeg tror aldri man hadde godtatt norsk arbeidsmoral her i Hong Kong, sier Anders Nordahl, som jobber i ledelsen i Kuehne & Nagel i Hong Kong.

 

- Ikke late, men...
- Problemet er ikke at nordmenn er late, men når det forventes at man skal jobbe fra 09 til 16, ja så jobber man fra 09 til 16. Når vi ser det fra Asia, er det nesten uvirkelig, for her er det en selvfølge at man i alle fall jobber frem til klokken 18. I Hong Kong er det helt vanlig å ha ansatte som tar seg av husarbeidet og matlagingen. Frokosten står klar om morgenen og middagen står klar når du kommer hjem. Vi jobber så mye at vi ikke tar oss tid til sånt. De fritimene vi har vil vi bruke på familien - ikke på praktiske gjøremål hjemme, sier Anders Nordahl - og får bekreftende nikk fra de andre rundt middagsbordet.

- Jeg vil ikke gå så langt som å si at arbeidskulturen i Norge er slapp, det er bare en annen måte å leve på, sier Trond Vågen.

- Du kan tjene veldig bra, men det er tabu å spørre kolleger og andre hvor mye de tjener. Alle har forskjellig kontrakt, selv om de kan ha nøyaktig samme jobb. Du forhandler lønn på egenhånd og må hele tiden prestere for å bli lagt merke til. Men er du dyktig, kan du komme langt. Her hadde man fått sjokk hvis du "måtte gå tidlig for å hente i barnehagen", sier Vågen og ler høyt.

- Da hadde du neppe hatt den jobben lenge, for å si det sånn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.