- oppdatert artikkel først sendt torsdag 22.25 -

Stein Erik Hagen og hans familie har bestemt seg for å flytte fra landet. Milliardæren skal styre virksomheten sin fra Sveits.

– Det har vært en lang prosess, og vi har tvilt oss fram. Men vi har kommet fram til at vi ikke har noe annet valg, sier Stein Erik Hagen til TV 2.

53-åringen oppgir formuesskatten som hovedårsak til utflaggingen.

Leder DN: Skatt med glede

Flytter til Zürich
– Jeg har ingen uvilje mot å betale skatt, men det er måten det er sammensatt på. Formuesskatten har for mange blitt tredoblet under denne regjeringen, og det sier seg selv av man kommer til et punkt hvor det ikke går lenger. Og da har man valget mellom å selge det man har, eller å søke lykken andre steder, sier Hagen.

Flyttingen til Sveits er allerede godt i gang.

– Vi flytter til Zürich. Vi har kjøpt bolig og alt mulig og har søkt myndigheter og alt. Vi har holdt på med dette ganske lenge, sier Hagen, som sammen med kona Mille-Marie Treschow sitter på verdier anslått til over 20 milliarder kroner, ifølge TV 2.

– Utpressing
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) kaller Stein Erik Hagens avgjørelse om å flagge ut for «milliardærutpressing».

– Hvis Hagen tror han kan true gjennom skattelette ved å varsle flytting til Sveits, så har jeg klar beskjed: Glem det! sier Halvorsen til Dagbladet.no.

Halvorsen sier til Aftenposten at Hagens påstander er latterlige.

- Vi legger selvsagt ikke rike mennesker for hat. Vi mener bare at de skal betale skatt akkurat som alle andre. Derfor har vi sørget for et mer rettferdig system hvor de rikeste må bidra, sier hun til avisen.

Halvorsen sier regjeringen har arbeidet hardt for å motvirke effektene av finanskrisen.

– Stein Erik Hagen stikker av fra regningen ved å flytte til Sveits. Han har også nytt godt av redningspakkene, sier hun.

Les også: - Jens og Kristin prøver å avspore debatten

– Beklagelig
Næringspolitisk talsmann for Høyre, Torbjørn Hansen, synes det er «beklagelig at Hagen velger å flytte ut som følge av det særnorske regimet for eierbeskatning».

– Saken bekrefter at den rødgrønne næringspolitikken svekker privat eierskap og undergraver muligheten for å finansiere norske bedrifter. Hagens kritikk samsvarer fullt ut med den kritikken vi hører fra mange bedrifter og næringslivsorganisasjoner, sier han.

Betaler millioner
I skattelistene for 2007 kommer det frem at Hagen betalte rundt 10 millioner kroner i skatt etter en inntekt på 8,5 millioner kroner samme år. Formuen er i skattemessig sammenheng beregnet til drøye 1,2 milliarder kroner. Treschow betalte samme år 10,2 millioner i skatt etter å ha hatt en inntekt på 12,8 millioner kroner. Hennes skattemessige formue verdsettes til 666 millioner kroner.

Les også: Milliardærenes skattebombe
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.