- Han har forsøkt å forklare hvorfor i pressemeldingen, sier Geir Arne Drangeid til DN.no om den plutselige avgangen til Simen Lieungh, konsernsjef i Aker Solutions.

Lieungh slutter på dagen etter at det var styremøte i selskapet i går, og rekrutteringen av ny toppsjef har ikke startet.

Fra selskapets hold er det få signaler om hva som ligger bak den brå avgangen. I pressemeldingen sier Lieungh dette:

"- Jeg ber om respekt for at jeg ikke går nærmere inn på årsaken til min avgang. Dette er en sak mellom styret og meg, og en gjensidig erkjennelse som har utviklet seg over tid snarere enn enkeltforhold knyttet til selskapets drift eller prosjekter. Jeg syns det er leit at jeg ikke blir med videre, men ser fram til å følge resultatene av det vi har startet, selv om det nå blir fra utsiden."

Uttalelsene gjør at spørsmålene er mange, både internt, eksternt og fra analytikerhold.

Les også: Analytikerne tatt på sengen

- Ikke enkeltforhold
- Han sier jo at det ikke er enkeltforhold som har utløst det. Det er en erkjennelse som han og styret er kommet til over tid. I samme melding fremheves det at det ikke er planlagt endring i strategi, og at de som skal styre selskapet videre nå, Leif Borge og Øyvind Eriksen, kommer til å legge vekt på å holde stø kurs, sier Drangeid, og ytdyper:

- Det betyr vel at det ikke er tilfelle at det er uenighet om strategi. Men du får la leserne dine lese Lieunghs forkl#229 og gjøre seg opp sin egen mening.

- Men når det ikke er enkeltsaker og ikke er strategi, da er det vel bare personlig kjemi igjen å spekulere i?

- Jeg synes det er vanskelig å sette meg i en situasjon der jeg skal tolke det konsernsjefen sier. Jeg synes hans kommentar står for seg selv, sier Drangeid.

Her kan du se Simen Lieunghs roller og relasjoner.

Ikke ventet
Analytikerne DN.no og TDN Finans har snakket med i formiddag er overrasket over lederskiftet i Aker Solutions, og har ingen god forkl#229 på hvorfor det skjer. Også internt i selskapet er spørsmålene mange, og ryktene få.

- Det ser ut som det er en beslutning som har tatt noe tid, og at det kan ha vært en del uenighet mellom styret og Lieungh, kanskje over en lengre tidsperiode.

- Uenigheten kan ha vært vedrørende saker som er historie eller om fremtidig strategi, sier analytiker Haakon Amundsen i Handelsbanken Capital Markets.

Tilgjengelig
- Lieungh er samtidig klar på at han akter å være tilgjengelig for oss i konsernledelsen for å sørge for at det blir en god overlevering, først i mellomfasen, og så får vi se hvor lang tid det tar før permanet konsernsjef på plass, sier Drangeid.

- Og det er noe ledelsen og styret er interessert i?

- Ja.

- Hva skal Lieungh gjøre etterpå?

- Jeg er ikke kjent med konkrete andre planer, sier Drangeid.

- Det er bare to år siden siste lederskifte. Er det en ønskelig situasjon?

- Det er mange som er overrasket både utenfor selskapet og internt. Og det er nå engang sånn det er, og det vi må konsentrere oss om nå er å få en god overlevering fra Simen til oss som skal ta konsernet videre.

Les også:

Analytikerne tatt på sengen

Lieungh går fra Aker Solutions

Aker Solutions AKSO faller 5,3 prosent etter å ha meldt at konsernsjef Simen Lieungh går av med umiddelbar virkning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.