Den tidligere Goldman Sachs-toppen Rajat Gupta er i en domstol i New York funnet skyldig i seks tilfeller av innsidehandel.

Det er ikke en hvilken som helst forretningsmann som nå er funnet skyldig i å ha delt opplysninger han har fått i fortrolighet på jobben.

Gupta har sittet i styrene hos noen av de største selskapene i verden, blant annet Goldman Sachs og Procter & Gamble. Fra 1994 til 2003 var han øverste sjef i det anerkjente konsulentfirmaet McKinsey & Co.

- Han brøt klare og ubrytelige regler for diskresjon. Mr. Gupta lot velgjøreren og forretningspartneren Raj Rajaratnam få en åpen linje inn til styrerommet, sier Preet Bharara, statsadvokaten som ledet saken mot Gupta, til Bloomberg .

Kan få 25 års fengsel
Kjennelsen i den tre uker lange rettssaken er nok en seier for påtaleadvokater som jobber med korrupsjon på Wall Street.

- Han var en respektert insider, nå er han dømt for innsidehandel. Nå må han bytte ut styrerommet med en beskjeden celle, sier Bharara.

62-åringen kan få opptil 25 års fengsel.

- McKinsey er det nærmeste forretningsverden kommer en skriftestol, og han var ypperstepresten, saTerry Connely ved Ageno School of Business ved Golden Gate University i San Francisco til Bloomberg News da Gupta ble siktet i mars 2011.

Tipset Rajaratnam
Amerikansk påtalemyndighet sier Gupta tipset en annen innsidehandler, hedgefondmagnaten Raj Rajaratnam, om viktige hendelser i den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs under finanskrisen, noe Rajaratnam tjente store penger på.

- Raj Rajaratnam er en meget manipulerende mann. Han gjorde det enkelt for Mr. Gupta å bryte loven, sa juryformann Richard Lepkowski, til Bloomberg etter at dommen var felt fredag.

Gupta tipset blant annet om Berkshire Hathaways kjøp av Goldman Sachs-aksjer for fem milliarder dollar.

Berkshire Hathaway er investorlegenden Warren Buffetts investeringsselskap.

Gupta skal også ha tipset Rajaratnam om kvartalstallene til Goldman Sachs og Procter & Gamble Co., der han også satt som styremedlem.

Tipsene ga gevinster på mer enn 18 millioner dollar, ifølge SEC.

Rajaratnam ble tidligere denne måneden dømt til 11 års fengsel for innsidehandel. Aktoratet hadde lagt ned påstand om minst 19 1/2 års fengsel for Rajaratnam.

Les: Fikk USAs strengste innsidedom

USAs strengeste innsidedom
I forrige uke ila domstolen i New Jersey advokat Matthew Kluger (51) og megleren Garrett Bauer (44) det som til nå er USAs til nå strengeste straff for innsidehandel. Kluger og Bauger ble dømt til henholdsvis tolv og ni år bak murene for på ulovlig vis å ha tilegnet seg 37 millioner dollar, rundt 225 millioner kroner, over en periode på 17 år

Les: Fikk USAs strengste innsidedom

Les også: - Han var ypperstepresten

Innsideskandale i Goldman Sachs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.